Beroepscode en tuchtrecht Toestemming

Wat als de nieuwe partner van een ouder bij het gesprek wil zijn?

Nieuwe partners van gescheiden ouders spelen soms een heel actieve rol in het leven van de kinderen van hun partner. In hoeverre mag een nieuwe partner aansluiten bij het gesprek van de pedagoog met de ouder?

Toestemming nodig voor nieuwe partner

In zijn algemeenheid geldt dat de ouders met gezag recht hebben op informatie en besluiten over de zorg aan hun kind. Hoe actief en betrokken een nieuwe partner ook is, zonder toestemming van beide ouders mag deze niet deelnemen aan het gesprek met de pedagoog.

Het ouderlijk gezag

Het ouderlijk gezag ligt namelijk nog steeds bij beide ouders. Een ouder kan de nieuwe partner wel zelf informeren. Maar voor het delen van informatie door de pedagoog wordt de nieuwe partner gezien als een ‘derde’. En voor het delen van informatie met derden is toestemming van beide ouders met gezag nodig.

Wat als er sprake is van één ouder met gezag?

Als er sprake is van één ouder met gezag, dan besluit deze zelfstandig met wie informatie kan worden gedeeld en kan de nieuwe partner aansluiten bij het gesprek. Deze nieuwe partner is dan nog steeds geen ouder met gezag, maar neemt deel op uitnodiging van de ouder met gezag.

Nieuwe partner mét ouderlijk gezag

Soms heeft een nieuwe partner wel ouderlijk gezag. Bijvoorbeeld omdat de andere ouder is overleden en de nieuwe partner het kind heeft geadopteerd. Een dergelijk adoptiebesluit is terug te vinden in het Gezagsregister.