PAO: Cursus Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en adolescenten
Post-HBO cursus over het herkennen van ontwikkelingsbedreigingen bij kinderen, jongeren en verstandelijk beperkten.
Herken je dit? Je ziet dat er iets met een kind is; ouders er vragen over hebben, maar dat je niet goed weet in welke richting je het moet zoeken? Als gedragswetenschapper of andere jeugdzorg- of onderwijsprofessional krijg je vaak de vragen zoals: Is het gedrag van mijn kind wel normaal?
In deze cursus leer je gericht kijken naar de ontwikkelingsvragen van kinderen en ouders. In elke levensfase van een kind, tot aan volwassenheid, spelen andere mogelijke ontwikkelingsproblematieken.
In deze cursus bekijk je de mogelijke ontwikkelingsproblematieken per levensfase. Je begint met het jonge kind, waarna je kijkt naar het schoolgaande kind, de adolescent en naar mensen met een licht verstandelijke beperking.
Je kijkt in deze cursus naar mogelijke problematieken die zich voor kunnen doen terwijl een kind opgroeit. Je leert over risico- en beschermende factoren, over wat ‘normaal’ en wat ‘afwijkend is’. Ook kijk je naar de mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding van kinderen of jongeren met ontwikkelingspsychopathologie.
De cursus ‘Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen’ haalt veel verschillende ontwikkelmomenten en ontwikkelingsproblemen aan. Je leert dus meer, of herhaalt, de algemene ontwikkeling van een kind richting volwassenheid. Het is niet zo dat bij elk van deze ontwikkelmomenten of -problemen (alle) mogelijke diagnostiek- of behandelopties kunnen worden besproken. Hiervoor is de tijd te kort.
Lees een interview met de OPTC docenten, over ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en adolescenten ‘Breed kijken naar wat er achter het gedrag schuil kan gaan’
Kernpunten:
- leer gerichter psychische problematiek bij kinderen onderkennen;
- ken het verschil tussen de normale ontwikkeling en psychische stoornissen: het verschil tussen ‘normaal’ en ‘afwijkend’;
- herken de risicofactoren die een kind (in zijn omgeving) bedreigen en schat de gevolgen hiervan in;
- up-to-date kennis die aansluit bij vragen die je hebt vanuit jouw praktijkervaring.
NIP K&J / NVO-OG*: 38,0 (her)registratie | 38,0 opleiding – diagnostiek | 21,0 opleiding - extra literatuurstudie *De accreditatiepunten die gelden voor NVO-OG zijn ook geldig voor NVO basis(ortho)pedagogen. Houd hiervoor het aantal herregistratiepunten aan.
21 maart 2025, 8:30 uur - 6 juni 2025, 14:30 uur