Weeklog

Afbeelding: Marlies web-10

Elke week, meestal op zondagavond, schrijf ik mijn weekbericht voor de website van de NVO. Op die manier hoop ik u inzage te geven in wat er zoal omgaat op het bureau en in de verenigingsprocessen van de NVO. Ik wil graag transparant zijn in wat wij als bureau doen. Tenslotte werken wij voor u en kunnen wij door uw contributiebijdrage doen wat we doen.

Het weekberichtje is voor mij, naast formele documenten als het jaarverslag en een jaarrekening, dus ook een manier om aan u verantwoording af te leggen. Tegelijkertijd: u en ik moeten ons bewust zijn van de beperkingen daarvan; het is een persoonlijk weekbericht en vaak ga ik alleen maar in op waar mijn eigen agenda mij bracht. Maar daarmee dek ik echt niet wat er bureau- of NVO-breed gebeurt.

Ik hoop dat u mijn weekberichten met plezier leest. Uw reacties zijn natuurlijk heel welkom.

 

 • De flow van samenwerking

  Zondag 17 februari. Marlies is enkele weken op avontuur in het prachtige Nieuw Zeeland en dat geeft mij als voorzitter de unieke kans in de pen te klimmen  voor deze wekelijkse column. Een week met als rode draad samenwerken. Aan een gezamenlijke beroepenstructuur, een gezamenlijke Kamerbrief, de wijziging wet zorg en dwang/OG in de BIG samen met VWS, en aan nieuwe congressen. Kortom volop stof om te delen.

  Met onze collega-organisaties NIP, NVGzP en NVP hebben we in P3NL verband stappen gezet met een gezamenlijk rapport over de herziening van de beroepenstructuur. De eerste fase van een onderzoek door SiRM is afgerond en we gaan gezamenlijk  door met de tweede fase.

  Deze week debatteerde de Tweede Kamer over zelfdoding in de jeugdzorg. Een heftig onderwerp en aanleiding voor GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, NVvP, NIP en NVO een Kamerbrief te schrijven. Wat we eigenlijk willen is: 0 gebruik van de separeer, 0 suïcides en richting 0 kinderen uit huis. Een belangrijke sleutel hiertoe is beter samenwerken in de hele keten. Peter Dijkshoorn (kinder- en jeugdpsychiater / bestuurder van Accare) is een groot voorvechter hiervan. We zijn er heel blij mee dat hij op ons congres Puur Pedagogiek de deelsessie verzorgt: Separeren, we gaan het 100% voorkomen! Er zijn nog plekken vrij!

  Samen met dr. Jana Knot-Dickscheit en prof. dr. Erik Knorth van de Rijksuniversiteit Groningen organiseren we op 25 april een congres over Multiproblem gezinnen. Vorige week verstuurden we al een save the date en we zijn druk bezig de laatste hand aan het programma te leggen. En deze week kwam nog meer samenwerking tot stand.  We gaan samenwerken met de uitgever van het Tijdschrift voor Orthopedagogiek en zijn kennispartner geworden voor het symposium De Toekomst van de orthopedagoog op 25 november aanstaande.

  Met VWS hadden we een vervolgoverleg over de wijziging wet zorg en dwang /opname van de OG in de BIG. Allerlei stukken moeten hiervoor uitgewerkt worden en ook deze week hebben we hierin weer stappen gezet. Daarnaast gaat minister De Jonge de Kamervragen beantwoorden.

  Deze week kwam verder het netwerk basis orthopedagogen bij elkaar, ze spraken over praktische zaken zoals ICT-toepassingen en verdiepten zich in het thema VVE. Daarna ging het over de organisatie van regionale themadagen en natuurlijk de landelijke BO–dag. En ook deze week konden we een save the date versturen voor de landelijke dag OG op 28 juni aanstaande.

  En dat onze wekelijkse nieuwsbrief werkt, hebben we gemerkt aan de respons op onze vacature voor een nieuw bestuurslid. De eerste reacties zijn binnen en we hopen dat nog veel meer leden aan het afwegen zijn of dit iets voor hen is, of in hun netwerk kijken of er een potentieel bestuurslid bij zit!

  Jim.

 • NVO-pennen in de lucht

  Zondag 10 februari. Naast mij vult een onwaarschijnlijk dikke kiwi zijn gegevens in, Met een NVO-pen. Zijn t-shirt is exact dezelfde kleur als de pen. Over een klein uur landen we in Christchurch, Nieuw Zeeland. Inmiddels delen wij al zo’n achttien uur wel en wee en hebben we samen een soort van nacht doorgebracht. Dat geeft een ban...

  Lees meer
 • Opleiden: incompany beroepscode, Opleidingsbesluit OG en de Opleidingsraad

  Zondag 3 februari. Opleiden. Regionaal over de beroepscode, aan veertig orthopedagogen van één instelling voor gehandicaptenzorg. Landelijk over het opleidingsbesluit OG, dat binnenkort naar VWS gaat. En ook landelijk, maar dan over de opleiding gz-psycholoog, bij de Invitational Conference van de Opleidingsraad. Opleiden sloeg d...

  Lees meer
 • NVO-chapeaudiner: zoveel méér dan 'pedagogen, laat je horen': ook de NVO gaat voor NUL

  Zondag 27 januari. Het NVO-chapeaudiner: chapeau aan iedereen die voor ons beroep van pedagoog gaat staan. Het NVO-chapeaudiner: zoveel méér dan ‘pedagogen, laat je horen’. Het gaat om overdragen waar we als pedagogen goed in zijn. Omdat we maatschappelijk iets te bieden hebben. Daarom zijn de NVO-registers kwaliteitsregis...

  Lees meer
 • Van 'zij' tot 'ons': over netwerken en verbinding

  Zondag 16 december. Hét beeld van deze week: hoe ‘zij’ tot ‘ons’ kan worden. Omdat we allemaal deel uitmaken van duizenden netwerken. Dat beeld presenteerde Resie Bessems op de herhaling van ‘Power tot the orthopedagoog’, afgelopen vrijdag. Nog meer verrassend communicatieadvies, afgelopen week: breng de b...

  Lees meer
 • Werkgevers en hoogleraren slaan handen ineen en oh, die beveliging...

  Zondag 9 december. De Tweede Kamer zette afgelopen week een vervolgstap in de procedure om de orthopedagoog-generalist op te nemen in de Wet BIG. Werkgevers en hoogleraren pedagogiek hechten veel waarde aan die opname; zij organiseerden daarover op eigen initiatief een overleg. De vaart die er nu inzit zet ook druk op het landelijk opleidingsplan d...

  Lees meer