College van Toezicht CvT 21-03 14-01-2022

CvT 21-03 | Pedagoog verstrekt geen informatie over intelligentietest aan klaagster

De pedagoog werkt op een school voor speciaal basisonderwijs als leerkracht en als pedagoog. In het najaar van 2020 wordt klaagsters dan zesjarige zoon onder toezicht gesteld (OTS). In maart 2021 neemt de pedagoog een intelligentietest af bij klaagsters zoon.

Het College overweegt dat de pedagoog strijdig heeft gehandeld met artikel 18 van de Beroepscode door de ouders niet van te voren te informeren over het soort professionele relatie dat zij aanging met de zoon en de methoden en middelen die zij ging hanteren. De pedagoog heeft namelijk niet aan klaagster verteld wanneer de test zou plaatsvinden en het soort test dat zij zou gebruiken. Ook heeft zij niet verteld wie zij was.

Het College overweegt voorts dat de pedagoog ten onrechte de jeugdbeschermer heeft uitgenodigd om bij de bespreking van de testresultaten aanwezig te zijn. Hiertoe bestaat namelijk geen verplichting bij een OTS. De pedagoog had haar rapportage ook naar de jeugdbeschermer kunnen sturen en de resultaten separaat kunnen bespreken. De pedagoog had er beter aan gedaan als zij haar voornemen om de jeugdbeschermer uit te nodigen eerst had besproken met de ouders, en afhankelijk van hun reactie haar verdere aanpak had bepaald.