In de media 12-05-2023

WODC Rapport: dwang om beide ouders te blijven zien na een scheiding, kan kinderen beschadigen

NRC.nl - Orthopedagoog Jurjen Tak spreekt zich in de NRC  uit over het onlangs verschenen WODC rapport ‘Rechterlijke instrumenten bij omgangsproblematiek en contactverlies’. Hij adviseerde in 2021 (expertteam Ouderverstoting) om ouders eerder te waarschuwen en consequenter te handhaven bij contact verlies, zoals ouderverstoting, wat volgens de wet strafbaar is. 

Rechters en hulpverleners hebben vaak onvoldoende zicht op de gemoedstoestand en wensen van kinderen die in een vechtscheiding terecht komen. Maatregelen om het contact met de ouders te herstellen, zoals gedwongen begeleiding of dwangsommen, schieten dan hun doel voorbij. Dit soort besluiten moeten zorgvuldiger worden genomen of worden opgeschort om te voorkomen dat kinderen onnodig beschadigd raken. 

Jurjen: “Het gebrek aan expertise, de wachttijden in de procedures en de onderzoekstijden leiden tot onnodige escalaties. Wij hebben er ook niet voor gepleit om over de hele linie harder op te treden tegen ouders die niet meewerken. En een pauze in het afdwingen van omgangsregelingen kan nodig zijn, voor drie maanden of zo. Mits die tijd gebruikt wordt voor onderzoek en begeleiding. En de besluitvorming bij de rechter voorrang krijgt. Dan blijft begeleide omgang een beter alternatief.”

> Naar artikel