NVO Nieuws 28-09-2023

VVD pleit voor bekostiging opleiding OG

Dinsdag 26 september nam VVD Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil (foto links) de petitie ‘Zorg voor meer orthopedagogen-generalist’ in ontvangst uit handen van zorgaanbieder Hedda van 't Land.

null

De petitie is gestart door Hedda (directeur Behandelzaken Kind & Jeugd van Mentaal Beter Jong & Opdidakt) en Hanneke Kooiman (voorzitter raad van bestuur ASVZ). Hedda wees het kamerlid er op dat OG-ers bijdragen aan het terugdringen van wachtlijsten in de zorg. Bovendien brengen diverse sectorwetten de orthopedagoog-generalist in positie om specifieke functies te vervullen; functies die nauwelijks te vervullen zijn. Om de instroom in het beroep en op de arbeidsmarkt te waarborgen is het cruciaal dat de opleiding tot OG wordt bekostigd.

De dag er voor (maandagmiddag) had Minister Kuipers eindelijk de vragen beantwoord die fracties deze zomer stelden over het ontbreken van de OG in de ramingen in het Capaciteitsplan (hier te downloaden). In allerijl gaf de NVO voorafgaand aan het Kamerdebat Arbeidsmarktbeleid in de Zorg de Kamer dinsdag hiervoor opnieuw input.

Het debat werd woensdag gevoerd. Minister Conny Helder was er bij, maar tot grote irritatie van de Kamerleden schitterde minister Ernst Kuipers door afwezigheid. Kamerlid Jacqueline van den Hil vertelde dat ze de petitie in ontvangst had mogen nemen en stelde de vraag of de OG opgenomen kan worden in de ramingen van het Capaciteitsorgaan. Ook lokte ze bij kamerlid Rens Raemakers (D66) uit te bevestigen dat de raming OG ontbreekt  en gaf  ze aan dat de OG ook een bijdrage kunnen leveren om medicaliseren te voorkomen. Raemakers zei dat D66 ook recent naar positie van de OG had gevraagd. 

Het Kamerdebat krijgt vervolg in een 2-minutendebat dat de komende weken wordt ingepland.