In de media 04-03-2022

Praten met kinderen over de oorlog in Oekraïne

De media staan vol over de oorlog in Oekraïne. Ook kinderen zien de oorlogsbeelden. Hoe ga je hier met je eigen kinderen mee om? Orthopedagoog-generalist Danielle Goedhart - Bax vertelt er over in Hart van Nederland en in Linda. “Wat er gebeurt in Oekraïne heeft emotionele impact op volwassenen maar zeker ook op kinderen. Zij voelen spanning bij de ouder haarfijn aan. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan het wijs zijn om als ouder duidelijkheid te geven over wat er in Oekraïne gebeurt. Zeker als het veel vragen stelt of zich zorgen maakt.” 

In de NRC geeft pedagoog Esther van Beekhoven Nederlands Jeugdinstituut) deze week tips over Hoe praat je met kinderen over oorlog? Zo adviseert ze vragen kort te beantwoorden en dus details achterwege te laten en verwijst naar goed lesmateriaal om over deze oorlog te praten, zoals een lesbrief voor leraren, ook bruikbaar voor ouders van de Universiteit Utrecht en de website goedemorgenopschool. Andere tips gaan over check of je kind bang is, wees eerlijk, stel vragen, kies een goed moment en laat je kind helpen. 

De Volkskrant kopt ‘Niet liegen tegen kinderen over de oorlog’. Het Jeugdjournaal krijgt inmiddels 7.000 vragen en reacties per dag van kinderen en gaat moeilijke vragen niet uit de weg. Pedagoog en emeritus hoogleraar Micha de Winter vindt dat je als ouder niet hoeft te verzwijgen dat we ook niet weten hoe deze oorlog afloopt, maar bied vooral ook een hoopvol perspectief. “Je moet de ellende en het onrecht niet verdoezelen, maar je moet wel praten over oplossingen. En vertellen dat mensen oplossingen met elkaar kunnen vinden in conflicten, al duurt dat soms heel erg lang.”