In de media 12-01-2024

Pedagogen in de media met o.a. Mag ik een gevlucht gezin opvoedadvies geven?

12 januari 2024

Mag ik een gevlucht gezin opvoedadvies geven?

In de NRC geeft Trees Pels, emeritus hoogleraar opvoeden in de multi-etnische stad (VU Amsterdam) advies op de vraag hoe te reageren op een brutaal buurjongetje. Ze denkt dat de kansen op integratie voor haar 5-jarig buurjongetje veel groter worden als hij zich wat minder brutaal opstelt. Mag zij hem hierin corrigeren? Trees Pels geeft aan dat op een belerende manier met opvoedadvies komen sowieso averechts werkt, “maar zeker als u zich opstelt vanuit een soort beschavingsmissie. De buren op die manier als ‘anders’ wegzetten kan krenkend zijn en afstand scheppen. Heel veel witte kinderen die hier geboren zijn, gedragen zich ook informeel tegenover volwassenen, dat is een kenmerk van onze egalitaire samenleving."

Het Pisa-onderzoek over leesvaardigheid wordt groter gemaakt dan het is

De publicatie van de Pisa 2022 resultaten laat zien dat er een probleem is met de leesvaardigheid in Nederland, maar moet niet groter worden gemaakt dan het is, vindt pedagoog en hoogleraar onderwijs Gert Biesta in Trouw. Pisa kijkt maar naar een beperkt aantal domeinen, en bestrijkt bij lange na niet het hele onderwijsspectrum. Hij wijst er op dat de scores iets zeggen over alles wat van invloed is geweest op de 5046 jongeren van 15 en 16 jaar die in Nederland meededen aan de toets, de bijdrage van onderwijs kun je daaruit niet isoleren. Hij stoort zich aan de Ranglijstdwang. 

In deze rubriek laten we zien dat pedagogen regelmatig in het nieuws zijn. Met het project NVO storytellers willen we nog meer ons geluid laten horen en ons gezicht laten zien in het maatschappelijk debat. Wil je hier meer over weten, of heb je zelf pedagogen afgelopen week in het landelijk nieuws gezien? Neem contact op met Marijke Buisman m.buisman@nvo.nl of John Smeets j.smeets@nvo.nl.