NVO Nieuws 03-02-2023

NVO ondersteunt petitie Het Vergeten Kind

De Week van Het Vergeten Kind, dit jaar als thema ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’. 

null

Voor ruim 3.300 jongeren is 18 worden geen feestje. Door problemen thuis zijn deze jongeren uit huis geplaatst en staan onder toezicht van jeugdzorg.

Volgens de wet stopt jeugdzorg zodra ze 18 worden en ervaren jongeren hier vaak problemen door zoals heel veel stress en een aantal komt zelfs letterlijk op straat te staan. Er bestaan wel mogelijkheden om verlengde jeugdzorg aan te vragen, maar dit is een complex administratief traject waarbij de mogelijkheden per gemeente kunnen verschillen.

Via een manifest en petitie vraagt stichting Het Vergeten Kind steun om ervoor te zorgen dat 18 worden geen reden is om de zorg voor jongeren te stoppen. Al jaren pleit de NVO voor meer oog voor de schadelijke gevolgen voor kwetsbare jongeren die bij 18 jaar als volwassenen worden beschouwd. De NVO steunt deze petitie dan ook en onderstreept dat de ontwikkeling van het kind centraal hoort te staan, niet de leeftijd.

Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn

Donderdag 23 februari bood Het Vergeten Kind de petitie ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’ aan staatsecretaris Maarten van Ooijen (VWS), de VNG en enkele Kamerleden aan. De petitie is ondertekend door 141.179 Nederlanders. De  staatssecretaris prijst de campagne en denkt dat het bij veel mensen bewustwording heeft gecreëerd. “Dit is stap één om verandering in gang te zetten. De verhalen van  jongeren die dakloos worden op hun 18de vind ik schrijnend. Dit moeten we niet willen in Nederland en dus moet dit direct stoppen.” Ook wethouder Leon Meijer die sprak namens de VNG vindt dat er iets moet veranderen: “We zitten in een systeemwereld en dat botst met de realiteit. We moeten het systeem aanpassen naar hoe het leven hoort te zijn”. Volgens Meijer begint dat door het gesprek te blijven voeren met ervaringsdeskundigen. Ook wijst hij op de VNG website naar het landelijk gemeentelijk netwerk 16-27 waar gemeenten kunnen putten uit vele voorbeelden, handreikingen en inspiratie.

null