In de media 18-11-2022

Jeugdbescherming staakt landelijk overlegcircus

Vorige week vrijdag verscheen de nieuwe brief van minister Franc Weerwind over de aanpak van de crisis in de jeugdbescherming, nadat de Tweede Kamer twee maanden geleden zeer kritisch was over zijn eerste plan van aanpak. Bestuurslid en orthopedagoog Arina Kruithof van Jeugdzorg Nederland laat haar ongenoegen horen in Nieuwsuur (vanaf 23.15) en op NPO radio 1 (5.12) en zegt dat er een crisissituatie in de jeugdbescherming is. 

Niet voor niets staken de jeugdbeschermers en trekken de inspecties stevig aan de bel. De maatregelen van de minister zijn opnieuw vooral op de langere termijn gericht. Vanaf maandag 21 november schorten de jeugdbeschermingsorganisaties verdere deelname aan overleggen en bijeenkomsten met de landelijke overheid en daaraan verbonden instituties tot het einde van het jaar op. Het gaat om (verantwoordings)verzoeken, onderzoeken, overleggen en bijeenkomsten van de landelijke partijen/partners in de jeugdbescherming (ministeries JenV en VWS, Inspecties JenV en IGJ, het KMI, de JA en het SKJ). 

Op NPO radio 1 (eerste item in het radio1-Journaal 12 uur) licht Kruithof het verder toe. Maandag 21 november is het wetgevingsoverleg Jeugd (zie eerder in deze nieuwsbrief) en donderdag aanstaande het Kamerdebat Jeugdscherming.