jaar NVO
Externe activiteit 22-09-2022 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Tweedaagse cursus: het praktisch toepassen van de draad

Enkele jaren geleden ontwikkelde Gerrit Vignero “de draad”. In deze methode wil hij de ontwikkelingspsychologie vertalen in eenvoudige en bruikbare woorden voor begeleiders en ouders. Teambegeleiders, psychologen en orthopedagogen krijgen met de draad een stap voor stap methode die ze in hun begeleiding kunnen gebruiken. 

De draad bevat een aantal praktische beelden die direct door begeleider en ouders begrepen kunnen worden. De relatief ingewikkelde theorie over emotionele ontwikkeling wordt zo concreet en invoelbaar. De draad maakt de stappen inzichtelijk die een baby tot volwassene zet in zijn emotionele en sociale ontwikkeling. Deze stappen worden vertaald in ontwikkelingsthema’s. De essentie van de methode is op zoek te gaan naar het kwetsbare plekje in deze ontwikkeling en op basis daarvan de begeleidingsstrategie te ontwikkelen.

De draad is een methode die zich wil verbinden met andere methoden die tegenwoordig in de zorg worden gebruikt. Er is een duidelijke link met het model voor emotionele ontwikkeling van Anton Došen en de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling (SEO-R², SEO-R² Kleurenprofiel en SEO-V). Ook sluit de draad goed aan bij de methode ervaringsordening, de methode Heijkoop, nieuwe autoriteit, traumasensitief werken (NMT), gentle teaching, Triple C en LACCS. Het koppelen van de draad aan een methode waarmee je in jouw praktijk al werkt, helpt om de draad vruchtbaar toe te passen.

De tweedaagse cursus geeft je de mogelijkheid om jezelf te bekwamen in het toepassen van de draad in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het doel van de cursus is om je concrete handvatten te geven om met de draad aan de slag te gaan bij cliënten, begeleiders en ouders. Je krijgt het nodige materiaal om zelf training te geven over de draad en om cliëntbesprekingen te begeleiden. Het is de bedoeling dat je na de cursus de draad kunt doorgeven.

Cursusdata: 22 september en 6 oktober


Locatie:
Volksuniverstiteit Utrecht
Nieuwegracht 41
3512 LE, Utrecht
Bekijk op kaart
Accreditatie:
Accreditatie is toegekend door NIP K&J / NVO OG (geldt ook voor SKJ)

Inschrijving niet meer mogelijk
Tweedaagse cursus: het praktisch toepassen van de draad
22 september 2022, 8:00 uur - 6 oktober 2022, 15:00 uur , Utrecht
Tweedaagse cursus: het praktisch toepassen van de draad
22 september 2022 - 6 oktober 2022, 8:00 uur - 15:00 uur , Utrecht

Bent u lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid