Externe activiteit 10-10-2024 - 11-10-2024 Openbaar

CCD: Tweedaagse cursus EMDR en eetstoornissen inclusief 4 supervisiesessies

In deze tweedaagse cursus leer je hoe je relevante symptomen en onderhoudende factoren van een eetstoornis kunt behandelen met EMDR en hoe je met verschillende zoekstrategieën relevante targets kunt identificeren.

Een trans-diagnostische benadering van eetstoornissen werd geïntroduceerd door Fairburn (2003) en resulteerde in een ‘CBT-E(nhanced)’ programma. Dit programma is empirisch getoetst en succesvoller gebleken dan veel van de regulier toegepaste behandelvormen bij eetstoornissen, zowel voor volwassenen als voor adolescenten (Byrne et al, 2011; Dalle Grave et al, 2013; Fairburn et al, 2015, De Jong, 2021).

Op basis van Fairburn’s trans-diagnostische theoretische model en de in Nederland ontwikkelde, zoekstrategieën voor het identificeren van relevante targets, is een EMDR-ES (Eet Stoornissen) protocol ontwikkeld, bestaande uit 6 modules (Beer, 2019).  De klinische praktijk toont aan dat aan de hand hiervan EMDR goed in te passen is binnen een multidisciplinaire behandeling, zoals die voorgeschreven wordt in (inter)nationale richtlijnen.

EMDR-behandeling lijkt effectief voor van kernsymptomen van de stoornis (zoals angst voor eten en drang tot eetbuien en/of compensatiegedrag) alsook onderhoudende factoren (zoals negatieve sociale ervaringen, negatief zelfbeeld, negatief lichaamsbeeld/lichaamsbeleving, angst voor verwacht toekomstig lichaamsbeeld en veronderstelde consequenties daarvan).

Empirisch onderzoek naar de effectiviteit van dit protocol wordt momenteel uitgevoerd.

Opzet
De cursus bestaat uit twee cursusdagen met aansluitend 4 supervisiesessies. De consultatie vindt plaats in groepjes online (via zoom).

Accreditatie wordt aangevraagd o.a. bij: NIP K&J/NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen. (Eerder 13 punten herregistratie, 6,5 punt behandeling, 0,5 punten overige taken). 


Locatie:
CCD Arnhem

Nu inschrijven
CCD: Tweedaagse cursus EMDR en eetstoornissen inclusief 4 supervisiesessies
10 oktober 2024, 8:00 uur - 11 oktober 2024, 15:00 uur
Tweedaagse cursus EMDR en eetstoornissen inclusief 4 supervisiesessies
10 oktober 2024 - 11 oktober 2024, 8:00 uur - 15:00 uur

Ben je lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid