Externe activiteit 27-09-2024 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Fortior Studiedag: Emotieregulatie van de inwendige zintuigen

Op deze studiedag bespreekt Steven Degrieck hoe emoties precies tot stand komen (inclusief de rol van het voorspellende brein daarbij). Hij gaat uit van het nieuwste wetenschappelijke inzicht, dat emoties tot stand komen op basis van wat we waarnemen in ons lichaam.

Dat waarnemen gebeurt via interne zintuigen zoals de interoceptie en de proprioceptie. Een goede (interne) zintuiglijke waarneming maakt het goed waarnemen van emoties mogelijk en daarmee ook het goed reguleren van emoties. Bij mensen met autisme en/of een verstandelijke beperking kan een sensorische over- of ondergevoeligheid het proces van waarnemen en reguleren verstoren. 

De proprioceptische piste geeft gelukkig heel wat mogelijkheden voor interventies, ook bij mensen met een diep of ernstig verstandelijke beperking. Daar is namelijk geen taalbegrijpen of abstract denken voor nodig. Ook rechtstreeks werken aan de interoceptie biedt een aantal kansen. Daarnaast zijn er ook handvatten om als begeleider beter in staat te zijn om te gaan co-reguleren als zelfregulatie niet lukt.


Locatie:
De studiedag vindt plaats in Utrecht
Accreditatie:
Accreditatie is toegekend door het NIP K&J/ NVO OG (geldt na toekenning ook voor het SKJ).

Nu inschrijven
Fortior Studiedag: Emotieregulatie van de inwendige zintuigen
27 september 2024, 7:30 uur - 14:30 uur
Studiedag: Emotieregulatie van de inwendige zintuigen
27 september 2024, 7:30 uur - 14:30 uur

Ben je lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid