Externe activiteit 18-09-2025 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Medilex: Psycho-educatie bij ASS - Cursus voor de begeleiding bij kinderen en jongeren met autisme

Medilex biedt leden NVO-leden een speciale korting van 50 euro op het inschrijfbedrag 

ASS (autisme spectrum stoornis) komt ongeveer bij 1% van de Nederlandse bevolking voor. Vaak wordt de diagnose al op relatief jonge leeftijd gesteld, omdat symptomen vroeg in de ontwikkeling zichtbaar zijn. De manifestatie van symptomen ‘passend’ bij ASS is erg gevarieerd in mate van vaardigheden, intelligentie en behandelbaarheid. Moeite hebben met sociale interacties en ‘Theory of Mind’, het vertonen van typische patronen in gedrag en het anders verwerken van zintuigelijke prikkels zijn duidelijk overeenkomsten bij kinderen en jongeren met ASS. Daarnaast hebben ze vaak moeite met één of meer van de executieve functies.

Door dit scala aan symptomen en de diversiteit in gradatie hiervan, kunnen verschillende problemen ontstaan op het gebied van ontwikkeling (b.v. taal) en de reactie op sensorische prikkels. Ook gedrags- en angststoornissen en problemen in stressregulatie komen vaak voor.

De tienerjaren en de puberteit zijn een kwetsbare periode voor kinderen met ASS. Onder jongeren met autisme is er een hoge mate van uitval. De inzet van psycho-educatie kan hierbij helpen. De effecten van psycho-educatie zijn tweeledig; enerzijds wordt de jongere begeleid in het onderzoeken van zijn eigen autisme en krijgt handvatten om hier een weg in te gaan vinden. Door deze basis te leggen en inzicht in zijn eigen autisme te vergroten, kan hij het anderzijds beter verwoorden en uitleggen aan zijn directe omgeving. Waardoor de omgeving op zijn beurt ook weer beter kan inspelen op de jongere met ASS.

Tijdens deze tweedaagse cursus en training leer je meer over autisme en hoe je psycho-educatie over ASS bij tieners in kunt zetten.

Help kinderen en jongeren met ASS hun eigen weg in het leven te vinden en hun weerbaarheid en veerkracht te vergroten en schrijf je in!

De cursus 'Psycho-educatie bij ASS' bestaat uit twee interactieve contactdagen. De dagen vinden plaats in Utrecht van 09.30 tot 16.00 uur.


Locatie:
La Vie Meeting Center
Sint Jacobsstraat 61
3511 BP, Utrecht
Bekijk op kaart
Accreditatie:
Psychologen en Orthopedagogen - NIP K&J / NVO - 11 punten (2 punten behandeling & 2,5 punten diagnostiek, 1 punt overige taken). Jeugdzorgwerkers - SKJ (via NIP K&J/NVO) - 11 punten

Nu inschrijven
Medilex: Psycho-educatie bij ASS - Cursus voor de begeleiding bij kinderen en jongeren met autisme
18 september 2025, 7:30 uur - 2 oktober 2025, 14:00 uur , Utrecht
Psycho-educatie bij ASS - 2daagse cursus voor de begeleiding bij kinderen en jongeren met autisme (18 sept en 2 okt 2025)
18 september 2025 - 2 oktober 2025, 7:30 uur - 14:00 uur , Utrecht

Ben je lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid