Externe activiteit 01-10-2024 Openbaar

Medilex: Congres Voorkomen van uitval bij autisme - Oorzaken en aanpak van zelfregulatieproblematiek

Medilex biedt leden NVO-leden een speciale korting van 10% op het inschrijfbedrag 

Cliënten met de diagnose autisme nemen, verwerken en reageren anders op sensorische informatie dan neurotypische mensen. Dit heeft invloed op de prikkelverwerking en sociale interacties.

Hierdoor is het voor velen met autisme zowel het begrijpen, het uiten en als het beheersen van emoties en gedragingen bij overprikkeling een uitdaging. Onvoldoende verwerking van prikkels kan het zenuwstelsel overbelasten en stress veroorzaken. Dit kan leiden tot emotionele uitbarstingen of vermijdingsgedrag.

Daarnaast worstelen mensen met ASS vaak om zichzelf te uiten en voelen zich vaak onbegrepen. Deze emotionele uitdagingen kunnen leiden tot depressie en zelfs suïcidale gedachten. Naar schatting krijgt de helft van de mensen met autisme ooit te maken met een depressie en recente studies wijzen ook op een verhoogd risico op suïcidaliteit.

Hoe herken je specifieke signalen van depressie en suïcidaliteit bij mensen met autisme? Hoe voorkom je dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen? En hoe bied je effectieve ondersteuning? Een beter begrip van individuele behoeften en het bieden van passende ondersteuning, zijn essentieel om stress te verminderen en emotieregulatie te bevorderen bij mensen met autisme.

Tijdens het congres leer je wat een holistische benadering van autisme ondersteuning inhoudt. Hierbij ligt de nadruk op (het aanleren van) emotieregulatie en het bevorderen van de levenskwaliteit.

Voor deze studiedag is accreditatie aangevraagd voor o.a.: Orthopedagogen en psychologen - NIP K&J/NVO en Jeugdprofessionals - SKJ via NIP/NVO.


Locatie:
NH Hotel
Stationsstraat 75
3811 MH, Amersfoort
Bekijk op kaart

Nu inschrijven
Medilex: Congres Voorkomen van uitval bij autisme - Oorzaken en aanpak van zelfregulatieproblematiek
1 oktober 2024, 7:00 uur - 14:00 uur , Amersfoort
Congres Voorkomen van uitval bij autisme (1 okt 2024)
1 oktober 2024, 7:00 uur - 14:00 uur , Amersfoort

Ben je lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid