Zonder twijfel voor het Kind. Oók als pleegmoeder met een licht verstandelijke beperking.

Zondag 9 februari. Veiligheid voor kinderen gaat altijd vóór. Maar wat nou als het met die veiligheid wel goed zit, maar de ontwikkeling komt in de knel? Is er dan ook een taak voor de Gecertificeerde Instellingen Jeugdbescherming? Dat en nog veel meer kwam aan de orde bij de presentatie van de Kwaliteitsagenda van de Instellingen: ‘Zonder Twijfel voor het Kind’. Intussen overlegden VWS, V&J en de Inspecties overigens op hoog niveau over de vraag hoe kwetsbare kinderen beter en sneller kunnen worden geholpen bij veiligheidsvraagstukken. Praten met kinderen en luisteren naar kinderen, ook in heel alledaagse situaties, daarover ging het vrijdag bij het NVO-studentencongres ‘Spreken is Zilver. Luisteren is Goud.’ Een prachtige dag voor een bomvolle zaal en bomvol inhoud, vaardigheden en ervaringsdeskundigheid.

Zonder Twijfel voor het Kind is een aanrader om te lezen. Een mooi  gezamenlijk initiatief van de bestuurders van de Gecertificeerde Instellingen Jeugdbescherming. Over preventieve jeugdbescherming en zeker ook over de inzet van de juiste professional op de juiste plek. De instellingen pleiten, net als vele anderen. voor hoogwaardig opgeleide professionals aan de vóórkant, bij de wijkteams en gebeidsteams. En ook voor een goede match tussen de hulpvraag en de professional die je daarvoor inzet. De één voelt zich snel zo betrokken bij een complexe scheiding dat hij meegaat in de argumenten van beide ouders, terwijl de ander beter in staat is het probleem daar te laten waar het hoort: bij de ouders. Sowieso is er natuurlijk het eminente belang van een ‘klik’ tussen jeugdbeschermer en gezin, de alliantie. De Instellingen hebben methodieken en processen die hen helpen om die match goed te maken. Het vraagstuk van complexe scheidingen neemt overigens hand over hand toe, zeggen de instellingen en dat vergt specifieke scholing van de professionals, met name in systeemtherapie. Ook interessant: over twee jaar bestaat onder-toezicht-stellen 100 jaar. Een mooi moment om met elkaar te analyseren wat het heeft gebracht – en wat niet. En hoe dat komt en wat we daaruit leren.

Oh ja, en dat vraagstuk over ontwikkeling. Ja, zeker hebben de instellingen ook een wettelijke taak als de ontwikkeling van een kind in de knel komt. Zoals bijvoorbeeld het geval kan zijn als een leerling langdurig thuis zit. Alleen staat ons dat klaarblijkelijk met z’n allen veel minder scherp op het netvlies.  

Confronterend soms, het NVO-studentencongres Spreken is Zilver, Luisteren is Goud. Martine Delfos liet ons een filmpje zien van een vierjarig jongetje met zijn juf. Het jochie durft niet naar de wc als het licht aangaat, omdat dan tegelijkertijd de afzuigkap begint te zoemen. De juf is talentvol. Lief en geduldig. Denk je. Totdat je de achtergrondkennis hebt van wat het jongetje thuis is overkomen, door een foute installatie van zo’n afzuigkap. Kijk je opnieuw naar hetzelfde filmpje, dan blijven de intenties van de juf recht overeind. Toch kijkt je met gekromde tenen, omdat ze er zo verschrikkelijk naast zit. Het jochie daarentegen blijft in gesprek met haar en doet pogingen om het haar uit te leggen. En wat te denken van een alleenstaande vrouw met een licht verstandelijke beperking die succesvol pleegmoeder is, en al jaren, van twee kinderen die inmiddels op-en-top puber zijn? Tijdens de sessie werd ze door één van hen gebeld, omdat die was uitgestapt bij een tramhalte en niet wist hoe ze nu verder naar huis moest. De pleegmoeder bleef een en al rust en legde haar uit wat ze het beste kon doen.

Het volgende grote NVO-congres is Puur Pedagogiek, op 27 maart in De Reehorst in Ede. Over maatwerk en innovatie en hoe dat met elkaar samenhangt. En daarom net zo goed over spreken met kinderen en naar hen luisteren. De inschrijving is onlangs geopend.

Tot volgende week,

M