Inspiratie uit IJsland

Zondag 3 maart. Twintig jaar geleden waren de  jongeren er nog recordhouder in drank,sigaretten en drugsgebruik. Nu gebruiken ze in IJsland het minst. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen. Dat was het thema van de lezing die NJi, universiteit Utrecht, Trimbos Instituut, NCJ, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Landelijk Kenniscentrum LVB en NVO hadden georganiseerd. Het geheim zit hem in de combinatie van een communicaty-based aanpak en landelijke maatregelen zoals leeftijd verhogen waarop jongeren alcohol en tabak kunnen kopen. Lokaal wordt in elke gemeente besproken wat de grootste problemen en kansen zijn. Daar wordt vervolgens gezamenlijk op ingezet, zo is er veel aandacht voor sport en vrijetijdsbesteding. En ouders zetten op school een handtekening onder het ouderverdrag waarin ze beloven dat ze tijd doorbrengen met hun kinderen, interesse tonen en moeite doen om vrienden van hun kinderen te leren kennen. De voortgang wordt consequent in elke gemeente met elkaar gedeeld. Trimbos, NJi en universiteit Utrecht lieten zien hoe zes Nederlandse gemeenten er door geïnspireerd zijn.

Deze week was er opnieuw een activiteit van studentenambassadeurs. Dit keer bij Universiteit Leiden. Dertig studenten deden mee aan de workshop ‘Doofheid en gebarentaal’ door Kentalis.  Na de theorie gingen studenten per drietal uiteen. Een student kreeg een koptelefoon op om doofheid na te bootsen, en dan las een medestudent een verhaaltje voor. Direct merkten ze hoeveel frustraties het oproept als je maar niet kunt begrijpen wat er wordt gezegd, en het is zo vermoeiend om de hele tijd te focussen op wat wordt gezegd. Ook werd er in een groep een aantal basisgebaren geleerd. De NVO-studentambassadeurs van universiteit Rotterdam en Leiden zijn enthousiast en gaan met veel plezier de volgende activiteit organiseren. Komend jaar hopen we dat er nog een universiteit mee gaat doen met NVO-studentambassadeurs!

Professionals uit jeugdhulp en onderwijs kwamen afgelopen week bij elkaar voor een training sprankelen presenteren. In het Actieprogramma Zorg voor de Jeugd wordt ingezet op tal van verbeteringen voor de jeugdhulp. Geïnspireerd hierdoor organiseerden beroepsverenigingen BPWS, NIP, NVO en SKJ in november een middag waarin een kleine groep orthopedagogen, psychologen, jeugd- en gezinswerkers een pitch hielden voor bestuurders en beleidsmedewerkers. Daarbij werden ze professioneel getraind. Deze week was er een vervolgtraining waarin deze professionals hun pitch verder uitwerkten tot prachtige aansprekende persoonlijke verhalen. Pitchen, storytelling is super actueel. No story, no glory!

Veel leden hadden afgelopen weken vakantie, anderen duiken dit weekend het carnaval in. Daarna is er weer ruimte voor verdieping. En dat kan: want er is nog plek op het NVO congres Puur Pedagogiek van vrijdag 29 maart aanstaande!

Jim.