Felice Solidaridad en reflectie

Felice Navidad. Voor mij heeft deze Spaanse kerstwens een speciale lading. Mijn destijds nog maar zeventienjarige dochter vertrok in september om een jaar vrijwilligerswerk te gaan doen in Chili. Met Kerst en Oud en Nieuw moesten we het dat jaar dus zonder haar stellen. Mijn beste vriendin schreef daarom, bijna levensgroot, Felice Navidad op een besneeuwde autoruit. Sindsdien denk ik bij Felice Navidad altijd aan dat beeld.

In de directe werkomgeving van de NVO zie ik, nu de internetconsultatie BIG II is begonnen, mensen een beroep doen op solidariteit. Solidariteit. Heel passend met Kerstmis. Maar wat nou als oproepen tot solidariteit eigenlijk oproepen tot verdeeldheid is? Als met steun voor de één tot afwijzing van de ander wordt opgeroepen? Als een veld, dat in dit opzicht toch al een discutabel imago heeft, daardoor in zijn geheel wordt geschaad?

Felice Solidaridad. Solidariteit betekent allereerst zelf sterk en integer zijn. Solidariteit betekent ánderen oproepen om sterk en integer te zijn. Om uit te gaan van hun eigen kracht in plaats van leunen op die van anderen. Solidariteit betekent over je eigen schaduw heen naar het belang van het geheel kijken. Solidariteit betekent de eenheid bewaren in plaats van verdeeldheid te zaaien. Solidariteit betekent dat je in de spiegel durft te kijken naar wat je zelf doet en je afvragen of je doelstellingen passen bij een goede professional. Niets meer of minder dan reflectie, dat we als beroepsvereniging van professionals zo hoog in het vaandel hebben.

Als NVO zullen we solidariteit daarom nooit invullen als anderen schaden en verdeeldheid zaaien. Laten we hopen dat ook anderen aan onze oproep gehoor geven en daarmee stoppen.

Felice Solidaridad. Laat 2018 voor de NVO én voor professionele organisaties in haar omgeving een solidair 2018 zijn.

M