Waar bent nu naar op zoek?

(Ortho)pedagogen in de ggz

(Ortho)pedagogen in de ggz richten zich op het voorkomen, behandelen en genezen van mensen met een psychische aandoening. Zij zetten zich in om hen zo goed mogelijk (zelfstandig) te laten functioneren in de samenleving.

(Ortho)pedagogen werken in alle 3 echelons van de ggz:

  • De functie van POH-GGZ
  • De generalistische basis ggz
  • De gespecialiseerde ggz

Wat is de rol van een (ortho)pedagoog binnen de ggz?

(Ortho)pedagogen vervullen een belangrijke plek in de ggz, met name als het gaat om het optimaliseren van de ontwikkeling en het maatschappelijk functioneren van jongvolwassenen van 18 jaar en ouder. Het gaat hierbij zowel om eenvoudige als om zeer complexe situaties.

Behandelen van ontwikkelingsproblematiek

Zo behandelen (ortho)pedagogen in de ggz vaak ontwikkelingsproblematiek, zoals ADHD, autisme en angststoornissen. Dit doen zij niet alleen bij jongvolwassenen, maar óók bij volwassenen in een afhankelijkheidsrelatie, zoals mensen met een beperking.

Een pedagoog analyseert ontwikkelingsproblematiek in de context, diagnosticeert en behandelt deze. Vooral het betrekken van de directe omgeving bij de behandeling is van belang, zoals bijvoorbeeld de ouders, het gezin of een mantelzorger. De cliënt heeft vaak nog veel contact met hen.

Pedagogen werken vanuit een ggz-instelling, een eigen praktijk of vanuit de functie van POH-GGZ (praktijkondersteuner huisarts ggz).

Meer weten als professional? Bekijk het digitale dossier

Bent u een orthopedagoog en werkzaam in de ggz? Log dan in bij MijnNVO om het uitgebreide dossier te raadplegen. Hierin vindt u onder andere informatie over de actualiteit, wet- en regelgeving en handige documenten.

Het dossier is gericht op ggz-zorg aan volwassenen vanaf 18 jaar. Bent u als (ortho)pedagoog werkzaam met mensen in de ggz ónder de 18 jaar? Dan verwijzen wij u graag door naar het dossier Jeugdhulp.

Nog geen lid van de NVO? Meld u zich dan eerst aan.