Over het netwerk basis-orthopedagogen

Het netwerk basis-orthopedagogen is opgericht in 2015 en bestaat uit basis-orthopedagogen die werkzaam zijn in diverse werkvelden, waaronder onderwijs, jeugdhulp, langdurige zorg en ggz.

Het is een groot netwerk dat is opgesplitst in vier werkgroepen:

  • Scholing/Registratie
  • Eigen praktijk
  • Profilering
  • Intervisie, klik hier voor de flyer 'Intervisie, boost je persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling!


Het netwerk komt als geheel 2x per jaar bijeen, en tussentijds in de verschillende werkgroepen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit netwerk of heeft u andere vragen? Mail u dan naar netwerkorthopedagogen@nvo.nl.

4e Landelijke basis-orthopedagogen congres

Afbeelding: Muur met deuren ladders en mensen

Afgelopen maand hebben ruim 600 mensen deelgenomen aan de 4e editie van het NVO Orthopedagogencongres 'Dat doet de deur dicht! De dynamiek achter de voordeur van de orthopedagoog.'

Voor zowel de sprekers als de organisatie was het neerzetten van dit eerste online congres een uitdaging. Het resultaat mag er echter zijn. De afgelopen maand konden deelnemers de lezingen bekijken op momenten dat het hen uitkwam; hét voordeel van deze digitale opzet. Het congres is beoordeeld met een 7,8. Wij kijken terug op een geslaagde editie en een succesvol eerste online NVO-congres.

Namens de voorbereidingsgroep: Jessica Boer, Véronique Wils-Hoogland, Lisanne Juffer-Hagebeuk, Marijke van Liempt, Tina Bakker en Carlijn van den Berg.

Het congres richtte zich op vragen als:

  • Hoe blijf je als professional fit in je werk?
  • Hoe zorgen wij er als hulpverlener voor dat we goed voor ons zelf blijven zorgen, zodat we er in het werk voor een ander kunnen zijn?
  • Op welke manier beschermt en ondersteunt mijn vakgroep, beroepsvereniging of beroepscode mij?
  • Waar ligt jouw grens en waar ligt je grens als professional?


Dit zijn vragen waar we allemaal wel eens mee worstelen en die we soms ook mee naar huis nemen.
We nodigden daarom deelnemers uit middels dit congres een kijkje te nemen achter hun eigen voordeur en op deze manier antwoord op deze vragen te vinden.

'Wat als krom het nieuwe recht is – omdenken in diagnostiek en behandeling'

Op vrijdag 8 november 2019 vond de derde landelijke basis-orthopedagogen dag plaats, met als centraal thema 'Wat als krom het nieuwe recht is – omdenken in diagnostiek en behandeling’

De opvoeding rechtzetten; dat is waar orthopedagogiek voor staat. Vanuit dit wetenschapsgebied staan we stil bij de afwijkende opvoedings- en ontwikkelingssituatie. Maar wat als het spectrum van normaal steeds breder wordt? Wat is dan nog afwijkend en wat is het echte probleem? En hoe beoordelen we als professionals dat probleem? Wat als krom het nieuwe recht is? Bij deze vragen hebben we met een variatie aan thema's en sprekers stilgestaan op de derde landelijke Basis-orthopedagogendag. De NVO-kleurende ballonnen deden bij binnenkomst feestelijk aan. Aan iedere ballon een inspirerende “omdenkvraag”.

Na de heerlijke lunch opende dagvoorzitter Jessica Boer de middag. Directrice Marlies Post gaf de primeur van het BeroepsCompetentieProfiel. Vervolgens introduceerde Rianne van de Weitgraven “neuropsycho-analyse”, een lezing waarin stil is gestaan bij onze kerngevoelens, de (bewuste en onbewuste) invloed hiervan op ons doen en laten en de noodzaak van het meenemen van gevoel in het classificeren van problemen. Deze interessante lezing werd opgevolgd door vier deelsessies, waarbij bij lezing 1. d.m.v. een documentaire ingegaan werd op het belang van een verklarende analyse door Hilde Tempel. Lezing twee ging over handelingsgerichte diagnostiek en -werken binnen het passend onderwijs en werd vertegenwoordigd door Noëlle Pameijer. In de derde lezing pleitte Albert Ponsioen voor het niet plakken van stickers op een kind, deze plak je immers op de muur. Hij besprak hierin de vier mythes van ‘het gemiddelde’, 'de latente factor', 'behandelprotocollen' en 'groepsstudies'. Paula Ekster sprak over vluchtelingkinderen die zowel kwetsbaar als veerkrachtig zijn. Voordat de drukbezochte borrel van start ging, werd de middag afgesloten met het statement van Hans Koppies: “‘basis-orthopedagoog’ doet geen recht aan jullie kennis en vaardigheid, maar jullie zijn als orthopedagogen wel de basis voor een gezonde en goed functionerende jeugdhulp waarin weer aandacht is voor het normaliseren van problemen”. Met 240 deelnemers waren de inschrijvingen ruim een maand van tevoren gesloten. De organisatoren kijken met trots en plezier terug op deze geslaagde dag.

De presentaties waren:
Openingslezing Rianne van de Weitgraven
“Voelen dat er iets niet klopt”
Deelsessie Hilde Tempel ‘Het belang van een verklarende analyse: een gat tussen wetenschap en praktijk’
Deelsessie Noëlle Pameijer ‘HGW in Passend Onderwijs: ook de orthopedagoog doet ertoe!’
Deelsessie Albert Ponsioen ‘Een sticker plak je op een muur, niet op een mens’
Deelsessie Paula Ekster Vluchtelingkinderen: kwetsbaar én veerkrachtig!’
Plenaire Hans Koppies "De orthopedagoog als advocaat voor het kind”, "De orthopedagoog een bittere noodzaak'.

Namens de voorbereidingsgroep: Jessica Boer, Véronique Wils-Hoogland, Lisanne Juffer-Hagebeuk en Carlijn van den Berg.

IMG_0505
IMG_20191108_120719753
IMG_20191108_130551863

Jong geleerd, oud gedaan

Op vrijdagmiddag 12 oktober 2018 vond alweer de tweede landelijke basis-orthopedagogen dag plaatsvinden, met als centraal thema 'Jong geleerd is oud gedaan', De orthopedagoog van 0 tot 99 jaar.

In het zonnige Driebergen hebben zo’n 170 enthousiaste basis-orthopedagogen zich samen met verschillende sprekers kunnen verdiepen in onderwerpen die bij verschillende levensfases van de ontwikkeling en/of verschillende werkvelden horen. Na een heerlijke lunch zijn er o.a. lezingen gegeven over hechting bij het jonge kind, kindermishandeling, gamen bij jongeren en een kinderwens bij verstandelijk beperkten.
De dag werd afgesloten door een kijkje te nemen in de wereld van de lichaamstaal en daarna werd de dag afgesloten met een borrel in een prachtig herfstachtig zonnetje.
Om er volgend jaar weer net zo'n succes van te maken als afgelopen jaar zijn we nog op zoek naar basis-orthopedagogen die zin hebben om volgend jaar weer een mooie en inhoudelijke dag neer te zetten.
Voor meer informatie kan je contact opnemen met Lara van der Linden .

Namens het organisatorische team van 2018, Dietske de Ridder.

Presentaties van de dag:

- Plenaire Inleiding Xavier Moonen 'We willen trotse orthopedagogen zijn'.
- Marja Kraaij en Ria Leunk 'Hechting; een leven lang!' Invloed uitoefenen op de kwaliteit van de hechtingsrelatie; de basis van de ontwikkeling
- Aafke Scharloo 'Er is er maar 1 nodig...',. 
- Margot Peeters 'Gamen en de virtuele wereld; de uitdagingen en risico's voor adolescenten',
-
Marja Hodes 'Met een kind wordt alles anders.... Over Kinderwens en Ouderschap bij mensen met verstandelijke beperkingen'.

P1000409
P1000441
P1000443

Regionale netwerkbijeenkomst

Op maandag 4 juni 2018 vond de eerste regionale netwerkbijeenkomst van het netwerk basis-orthopedagogen plaats met als onderwerp ‘morele vorming’. Met een kleine dertig aanwezigen komen we samen in het historisch en sfeervolle Dominicanerklooster in Zwolle. We starten de avond met een heerlijk broodje en wat te drinken en volop ruimte om kennis te maken. Aansluitend houdt dr. Pieter Vos een lezing met als titel 'Goed voorbeeld doet goed volgen: voorbeeldfiguren in de morele ontwikkeling'. Hij geeft een duidelijke en aansprekende uiteenzetting van de ontwikkelingen op het gebied van morele vorming van Aristoteles tot nu. Uit de vragen- en discussieronde die daarop volgt, wordt duidelijk dat het onderwerp leeft en dat de lezing handvatten biedt om er in de praktijk van de orthopedagoog mee verder te gaan. Vervolgens is er tijd om informeel door te praten over het onderwerp of te netwerken. Al met al een geslaagde avond waarvan zeker het regionale karakter wordt gewaardeerd.

Afbeelding: WP_20180604_002

Verbinden!

Op vrijdag 6 oktober 2017 was het eindelijk zo ver; de eerste landelijke NVO Basis Orthopedagogendag in het cultuur- en congrescentrum Antropia te Driebergen. Het thema van de dag was verbinden en, zoals de dagvoorzitter aangaf, staat in ons mooie beroep dit begrip centraal. Wij zijn namelijk specialisten in het ‘aansluiten bij’ en het ‘open staan voor’. Vanuit alle hoeken van het vakgebied waren orthopedagogen vertegenwoordigd: werkzaam in de gehandicapte zorg, het onderwijs, de GGZ en in de jeugdzorg.
De eerste BO-dag was een moment om ons als orthopedagogen te verbinden, te verenigen en te netwerken. En dat was een succes!

>>lees verder

IMG-20171006-WA0012
IMG-20171006-WA0020
P1000156