Coronavirus - Wat betekent dit voor jouw werkveld?

Ben je als orthopedagoog of pedagoog werkzaam in het jeugddomein? Op deze pagina zetten we de belangrijkste informatie over de ontwikkelingen met betrekking tot het corona-virus in jouw werkveld op een rijtje. Samen met tips vanuit het werkveld.

Mede namens de NVO vindt er vanuit de samenwerkende beroepsverenigingen i.k.v. Zorg voor de Jeugd bijna dagelijks overleg plaats met het ministerie van VWS. Op basis hiervan updaten we dit dossier regelmatig.

Informatie jeugdhulp
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft vanuit het ministerie van VWS opdracht gekregen om de informatievoorziening aan professionals, kinderen, jongeren, ouders en opvoeders te coördineren. Hierin werkt het NJi samen met vele organisaties, waaronder de NVO. Het ‘jeugddossier’ staat vol met bruikbare tips en filmpjes, over spanningen die oplopen in een gezin tot het werken in de residentiële jeugdhulp.

Informatie Rijksoverheid
Ook voor het werken in de jeugdhulp gelden de algemene richtlijnen van het RIVM


Actueel


Handige links

 

Tips vanuit het werkveld
Heeft u ook een tip of goede oplossing? Deel deze via info@nvo.nl

 • Filmpje ambassadeurs jeugd: ‘wij zijn er, met hart voor jou’
  Een spontane actie van de ambassadeurs jeugd 2020. Zij namen dit filmpje op om kinderen, jongeren en gezinnen een hart onder de riem te steken in deze tijd. Onder het motto: ‘wij zijn er, met hart voor jou’.
 • Kinderen met autisme en het corona-virus
  Het Regionaal Intersectoraal Autisme Netwerk ZHN heeft informatie over het Corona virus, specifiek gericht op mensen met autisme bij elkaar gezet. Onder andere met dagschema’s en tips voor ouders van kinderen met autisme.
 • Jongeren hebben veel vragen over corona
  Stichting JIM publiceerde dit artikel op haar website: ‘Vijf manieren om tieners te helpen hun angst voor het coronavirus te beheersen’.
 • Hoe praat je met kinderen over het coronavirus?
  Informatie vanuit het Kenniscentrum Kinder - en Jeugdpsychiatrie. Met o.a. Kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma en orthopedagogen Anne van der Meer en Janette Zomer.
 • ‘Wat als het op school veiliger is?’
  Tips vanuit de Academie Praten met kinderen.
 • Werkboek emotieregulatie in coronatijden
  Als vrijgevestigde orthopedagoog heeft NVO-lid Anneke Coolen- van Zutphen haar tijd die vrijgekomen is in haar praktijk omgezet in inspiratie en creatie om toch cliënten te kunnen bedienen. Ze ontwikkelde een werkboek met allemaal oefeningen en opdrachten die bedoeld zijn om kinderen te ondersteunen. Ook ouders krijgen in het werkboek diverse tips. Inmiddels wordt het werkboek in de VG-sector, op scholen, door ouders en in andere praktijken al veel gebruikt.