Kwaliteitsregister NVO basis-orthopedagoog

Met een registratie als basis-orthopedagoog bij de NVO onderstreept u uw vakbekwaamheid als academisch geschoolde orthopedagoog. U herregistreert zich elke 5 jaar, waarmee u aantoont dat u zich blijft ontwikkelen als professional. Hierdoor waarborgt u de hoge kwaliteit van uw beroepsuitoefening.

Waarom registreren als basis-orthopedagoog?

Met deze registratie bevestigt u de kwaliteit van uw universitaire orthopedagogische opleiding. Daarnaast fungeert het als een keurmerk van kwaliteitsbewaking en -bevordering. Dit keurmerk geeft aan dat u professioneel te werk gaat.

Zo registreert u zich basis-orthopedagoog

Het kwaliteitsregister voor basis-orthopedagogen is bedoeld voor NVO-leden. Er zijn 3 situaties waarin u zich kunt registreren:

 1. U heeft een geaccrediteerde universitaire opleiding pedagogische wetenschappen / orthopedagogiek afgerond.
 2. U heeft een niet-geaccrediteerde universitaire opleiding binnen de sociale-/ gedragswetenschappen afgerond, die voldoet aan de minimale voorwaarden van de NVO. Een commissie beoordeelt vervolgens of u wordt opgenomen.
 3. U maakt gebruik van de 5-jaar regeling wanneer u langer dan 5 jaar geleden bent afgestudeerd. Dan dient u aan te tonen dat u uw pedagogische kennis en vaardigheden heeft bijgehouden. Bekijk aan welke voorwaarden u dient te voldoen.

Wilt u meer weten over dit kwaliteitsregister? Download dan het Inhoudelijk kader en het Registratiereglement onderaan deze pagina waarin alle eisen uitgebreid aan bod komen. Of raadpleeg de veelgestelde vragen over (her)registraties voor meer informatie. Daarnaast ontwikkelde de NVO een beroepscompetentieprofiel voor BO.

Registratie aanvragen via PE-Online

Nog geen lid van de NVO? Meld u zich dan aan. Als u al lid bent, dan kunt u zich direct inloggen bij MijnNVO om via PE-Online uw registratie aan te vragen.

Eens in de 5 jaar herregistratie

Het doel van de 5-jaarlijkse herregistratie is dat u uw orthopedagogische kennis en vaardigheden bijhoudt. Daarnaast dient u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen binnen uw vakgebied. Met scholing, reflectie en werkervaring ontwikkelt u zich verder als professional en blijft u vakbekwaam als orthopedagoog.

Voor een herregistratie gelden de volgende eisen:

 • U heeft minimaal 2.500 uur werkervaring.
 • U heeft minimaal 120 punten gehaald voor de deskundigheidsbevordering, waaronder de volgende activiteiten vallen:
  • Scholingsactiviteiten (verplicht, minimaal 40 punten waarvan 20 geaccrediteerd en minimaal 20 punten vakinhoudelijk)
  • Intervisie/Supervisie volgen (verplicht, minimaal 40 punten)

Wilt u meer informatie over de herregistratie als basis-orthopedagoog? Kijk dan bij Handig om te downloaden voor het Registratiereglement en de infographic 'Herregisteren doe je zo' of raadpleeg de veelgestelde vragen over (her)registraties voor meer informatie.

Administratiekosten NVO Kwaliteitsregisters

Voor het verwerken en beoordelen van genoemde aanvragen betaalt u administratiekosten. Deze betaalt u via het betaalmenu in PE-online bij het indienen van de aanvraag.

Basis-orthopedagoog (evt. met Basisaantekening diagnostiek):

 • Aanvraag registratie € 96,00
 • Herregistratie/herintreding €100,00