“Eigenlijk word je overal weggestuurd. En je kinderen krijgen dat mee.”

12-3-2021

Dinsdag 9 maart jl. was de livestream van ‘Strijd tegen oprukkende kinderarmoede’, de NVO en NCJ hebben hierin het voortouw genomen. Een boeiende avond over deze aangrijpende en ook ingewikkelde problematiek. De diverse sprekers waren het met elkaar eens: dit kun je alleen samen oplossen. De NVO hoopt dat het debat bijdraagt om dit onderwerp juist nu verder op de agenda te zetten.

Een van de partners bij de aanpak van kinderarmoede is het bedrijfsleven. Daarom ging bij theatermaker Laura van Dolron bij zorgverzekeraar Menzis langs (2.2 miljoen klanten) en sprak met medewerkers hoe zij bijdragen aan tegengaan van kinderarmoede. Directielid Marieke Fieten schoof aan tafel, sprak over de samenwerking met gemeenten, hoe Menzis inzet op vroegsignalering, de aanpak schuldenproblematiek en de Doorbraakmethode. Sophie Rutenfrans (De Balie) koppelde regelmatig terug naar de vier aanwezige ervaringsdeskundige jongeren (Anyssa, hoofdrolspeler in docu Klassen), Joris, en twee jonge moeders Cynthirella en Michelle.

Indrukwekkend was de inbreng van Anyssa die zich hardop afvroeg hoe het met haar zou zijn als ze niet in armoede was opgegroeid. Huri Sahin, kersverse voorzitter van het Kinderrechtencollectief, hield een sterk pleidooi voor een integrale aanpak en roept de politiek op: maak het systeem minder ingewikkeld. Ook Isabelle Diks, wethouder uit Groningen vindt de groeiende kinderarmoede onacceptabel. De urgentie is enorm, in Groningen groeien 1 op de 6 kinderen in armoede op. Daarom voert Groningen actief beleid hier op. Hoog tijd dat andere overheden ook de handschoen oppakken: “Nog altijd kleeft aan mensen met schulden het idee dat het een beetje aan henzelf ligt. Dat is niet zo, van de 100 mensen die in schulden en armoede leven, is bij 85 de overheid schuldig.” Michelle kan dat beamen, bij de gemeente en de belastingdienst werd ze van het kastje naar de muur gestuurd. “Eigenlijk word je overal weggestuurd. En je kinderen krijgen dat mee. Bij ons wist de basisschool niet eens dat de @VoedselbankenNL om de hoek zat.”

Alle aandacht helpt, mooi is dat ook SIRE nu met een campagne is gestart.

Downloads: