Puur Pedagogiek 2019

5-4-2019

Vrijdag 29 maart was het weer zover. Zo’n 200 deelnemers verzamelden zich voor het jaarlijkse NVO-congres Puur Pedagogiek. Dit jaar in samenwerking met de Radboud Universiteit en bij De Reehorst in Ede. Bedoeling van deze dag is dat deelnemers in één dag ‘bij zijn’ als het gaat om actuele wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen op het terrein van de pedagogiek. De leden die dit jaar deelnamen werkten vooral in het onderwijs en de gehandicaptenzorg. De jeugdhulp was minder vertegenwoordigd. De universiteit Nijmegen heeft zich gespecialiseerd in onderzoek naar gepersonaliseerde zorg en allianties in (zorg)netwerken. Dat thema, maatwerk – maar hoe doe je dat dan? kwam als rode draad de hele dag tevoorschijn.

Of het nou gaat om diagnosedruk en onnodige labeling (zoals voor het voetlicht kwam in de plenaire sessie ‘dyslexie of leerprobleem’), of over het moreel-ethisch verplicht zijn zorg te bieden als de kennis voorhanden is. Of om vertrouwen geven in de jeugdhulp, een vraagstuk waarover een cliënt en zijn begeleider zich in een ronde tafel gesprek uitspraken. Kun je een jongere die gewelddadig gedrag vertoont alleen naar die plek laten gaan waar zijn hart ligt: een manege? Wanneer durf jij als orthopedagoog dat risico te nemen? En wat betekent het voor de jongere zelf als hij mag gaan? In twee grote plenaire sessies en in verschillende deelsessies werd iedereen bijgepraat. Van agressie bij LVB en Leerproblemen bij hoogbegaafheid tot Separeren, we gaan het 100% voorkomen. Met als kers op de taart een inspirerende pitch over hoe onze opleidingen voor orthopedagogen en orthopedagoog-generalisten bij de tijd blijven.

Op Puur Pedagogiek werden traditiegetrouw ook de twee NVO-thesis-prijzen uitgereikt. Dik verdiende winnaars zijn Anne Kets (Radboud) en Quirine Simsons (universiteit Leiden). U hoort nog van en over hen in onze andere media. Sinds afgelopen vrijdag hebben we een NVO-spijkerlied. Want Hanneke Drenth zong alle thema’s aan elkaar met haar prachtige stem en aanstekelijke presentatie.

Puur Pedagogiek is één van de manieren waarop de NVO invulling geeft aan speerpunt 1 van haar strategische beleidsplan ‘wetenschappelijke kennis inzetten; voor betere hulp én voor betere profilering’

IMG-20190329-WA0012
IMG_20190329_100144702 (1)
003 (b)