OG in de BIG betekent ook OG-ers nodig in de BIG-tuchtcolleges!

18-10-2019

Per 1-1-2020 wordt de Orthopedagoog-Generalist opgenomen in de Wet BIG; daarmee wordt ook het daaraan gekoppelde wettelijke tuchtrecht van toepassing. Momenteel zijn er 5 regionale tuchtcolleges gezondheidsrecht en 1 centraal tuchtcollege (voor beroep). Per 1 april 2020 zullen er nog 3 regionale tuchtcolleges zijn en een centraal tuchtcollege. De regionale colleges zijn gevestigd in Amsterdam, Zwolle en Eindhoven. Er wordt gewerkt met een pool, dus wordt u lid-beroepsgenoot, hou dan rekening met reistijd. We zoeken in totaal 9 OG-ers die deze taak op zich willen nemen, verdeeld over de werkvelden jeugd, gehandicaptenzorg en onderwijs. Qua belasting is het goed om te weten dat er momenteel jaarlijks ca 10 tuchtklachten bij de NVO worden ingediend.


Bent u OG-er en tevens bijvoorbeeld GZ-psycholoog en vanuit die laatste discipline al lid van een BIG-tuchtcollege? Meldt u dan vooral ook, het is dan mogelijk dat je ook OG-beroepsgenoot wordt.

Tot slot is het goed om te weten dat ook het NVO tuchtcollege nog steeds bevoegd is en blijft om klachten over OG-ers te behandelen. Als er echter gelijktijdig een klacht bij het BIG-tuchtcollege en het NVO tuchtcollege wordt ingediend, dan houdt het NVO tuchtcollege de behandeling aan tot er een uitspraak is van het BIG-tuchtcollege. Vervolgens besluit het NVO tuchtcollege of de klacht alsnog in behandeling wordt genomen of niet.