Iedere jongere heeft recht op een zelfgekozen mentor

13-3-2020
Afbeelding: Ontbijtsessie JIM 11 maart 2020


Stichting JIM en Stichting Het Vergeten Kind organiseerden woensdag 11 maart jl. een ontbijtsessie met Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks), René Peters (CDA) en Marijke van Beukering (D66) over de wens dat jongeren zelf een mentor kunnen kiezen: een vertrouwenspersoon uit het eigen netwerk die het kind ondersteunt in het behartigen van zijn of haar belangen. NVO was er bij en ondersteunt de lobby-actie die eind vorig jaar is ingezet. Toen was er ook een gesprek van JIM, Geert-Jan Stams van de UvA en NVO met Kamerleden. Dat leidde tot een breed gedragen motie waarin minister De Jonge werd opgeroepen de initiatieven zoals Jouw Eigen Ingebrachte Mentor actief te promoten.

Ieder kind heeft recht op iemand die er onvoorwaardelijk voor hem/haar is. Iemand die het kind volgt, waar het ook woont en die opkomt voor de belangen van het kind. Bij voorkeur iemand uit het netwerk die een grotere rol krijgt bij de zorg voor het kind. Zo’n mentor kan een belangrijke stap zijn om kinderen die te maken hebben met jeugdzorg, meer stabiliteit te bieden. 

Daarvoor is meer nodig dan alleen ‘bekendheid er aan geven en het stimuleren in het landelijk programma Zorg voor de Jeugd’. De rechtspositie van het kind staat in Nederland momenteel onder druk en effectieve behandelmethoden zijn beperkt (beschikbaar). Daarnaast maken de wachtlijsten dat de beste passende zorg voor het kind niet altijd toegankelijk is. Dat alles terwijl natuurlijke mentoren overal aanwezig zijn en een positieve impact hebben op de levens van kinderen en jongeren, maar in de praktijk nog onvoldoende en willekeurig worden benut.

Uit een peiling van Het Vergeten Kind blijkt dat dit ook een grote wens is van jongeren zelf. ‘Het is heel fijn om iemand naast je te hebben die je vertrouwt, daar praat je immers veel makkelijker mee en het zorgt ervoor dat je grip krijgt op de situatie!’, aldus de leden van de jongerenraad van Het Vergeten Kind; The Unforgettables. 

Een jongere vertelde over zijn ervaringen met JIM. Een tweede ervaringsdeskundige (in twee jaar tijd zo’n 50 hulpverleners over de vloer) gaf aan dat zij graag een zelfgekozen mentor had willen hebben. De Kamerleden Lisa Westerveld, René Peters en Marijke van Beukering stelden volop vragen, erkennen het belang van een zelfgekozen mentor en zien graag dat het inzetten van een mentor vanzelfsprekend wordt. Ook zegden ze toe de mogelijkheden voor een wetswijziging te verkennen en hun wethouders in de gemeenten warm te maken voor het idee.

Downloads: