Gevolgen van opname OG in de Wet BIG voor schoolpsychologen

23-8-2019

Op dit moment kunnen pedagogen die hun opleiding tot schoolpsycholoog hebben afgerond, zich aanmelden voor een individueel opleidingstraject tot OG. Omdat de NVO de opleiding tot schoolpsycholoog voor 75% accrediteert, moeten zij nog 25% van het cursorische deel van de OG-opleiding volgen.  

De opname van de OG in de Wet BIG verandert deze situatie:

  • Vanaf 1 januari accrediteert de NVO geen opleidingen meer; het is aan de minister van VWS om opleidingen OG aan te wijzen;
  • Omdat de minister geen individuele routes erkent en de NVO per definitie geen partij kan zijn die OG-opleidingen verzorgt, stopt inschrijving voor het individuele traject met ingang van 1 januari 2020.


Hoewel de NVO-accreditatie van de opleiding schoolpsycholoog al in 2018 is verlopen, kunnen afgestudeerde schoolpsychologen zich nog tot 1 januari 2020 inschrijven voor het individuele traject OG. Mits zij de opleiding vóór 1 januari 2023 afronden, kunnen zij dan met hun OG-certificaat worden ingeschreven in het BIG-register.

Vanaf 1 januari 2020 komen dan afgestudeerde schoolpsychologen niet meer in aanmerking om via deze route een (aanvullende) opleiding tot orthopedagoog-generalist te volgen.

Er is een kleine groep schoolpsychologen die al was ingeschreven toen de opleiding schoolpsycholoog nog door de NVO was geaccrediteerd en die het diploma toch nog net niet vóór 1 januari 2020 in handen heeft. Voor hen is in overleg met Rino-Amsterdam een uitzondering gemaakt. Denkt u dat u in deze categorie valt? Dan kunt u het beste contact opnemen met Rino Amsterdam.