Cao Gehandicaptenzorg nu van toepassing op de hele branche

18-5-2018

De Cao Gehandicaptenzorg 2017-2019 is algemeen verbindend verklaard (AVV) door de minister van SZW. Dat betekent dat de cao-afspraken van toepassing zijn op alle  werkgevers en werknemers in de gehandicaptenzorg.

Waarom een AVV?
Werknemersorganisatie FBZ, waarbij de NVO is aangesloten, is groot voorstander van het aanvragen van een AVV, omdat voor alle werknemers dan dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden. Zolang een cao niet AVV is verklaard is, is de cao alleen van toepassing op werkgevers die bij Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland of MEE Nederland zijn aangesloten. Dan kan leiden tot concurrentie in de branche. Cao-partijen willen graag concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen. Daarom hebben ze de minister gevraagd de nieuwe cao te laten gelden voor de hele branche.

Wat betekent dit?
Door het besluit van de minister zijn de afspraken in de ge-avv’de cao nu van toepassing op alle werkgevers en daarmee ook alle werknemers in de hele branche gehandicaptenzorg. Hebben werkgevers en werknemers afspraken gemaakt die strijdig zijn met de ge-avv’de cao? Dan zijn die nietig. In plaats daarvan gelden de bepalingen uit de ge-avv’de cao.