Bijna de helft van vragers jeugdhulp direct geholpen

29-11-2019

In deze donkere dagen, waarin de zorgen over de jeugdhulp zich opstapelen, is er ook een lichtpuntje. Accare, Karakter en Molendrift sloegen de handen ineen en zetten gespecialiseerde jeugdhulp in bij de huisarts. Zij volgden twee jaar lang 51 praktijkondersteuners, 250 huisartsen en 2500 cliënten. En wat blijkt: cliënten ervaren directe, laagdrempelige hulp en worden in 41% van de gevallen direct, kort en afdoende ondersteund behandeld.

Als meer gespecialiseerde hulp nodig is, worden zij snel en adequaat doorverwezen. Geen wachtlijsten, tevreden cliënten en professionals die doen waar ze goed in zijn. Deze vorm van samenwerking is effectief en bespaart gemeenten ook nog eens kosten, zo leert het beschikbaar gestelde rekenmodel. Natuurlijk kan het nog beter. Daarvoor doet het onderzoek dan ook aanbevelingen.

Meer weten? Bekijk hier de visuele samenvatting en het gehele rapport. Het rekenmodel is eveneens beschikbaar. NVO-bestuurslid Maarten Wetterauw geeft u graag meer informatie: m.wetterauw@molendrift.nl.

De NVO publiceerde in 2018 zelf een verkennend onderzoek naar de POH-Jeugd.