Beroepscompetentieprofiel basis-orthopedagoog: erkenning voor vakbekwaamheid

20-12-2019
Afbeelding: Cover BCP BO

Met gepaste trots presenteren we u graag het beroepscompetentieprofiel (BCP) basis-orthopedagoog. Dit BCP beschrijft de kennis, vaardigheden en attitude van een basis-orthopedagoog. Het BCP laat zien wat cliënten, werkgevers, orthopedagogen zelf, collega’s en ketenpartners van de basis-orthopedagoog kunnen en mogen verwachten.

Het BCP formuleert de norm die de NVO stelt aan het masterniveau van de beroepsgroep. Dit is daarmee ook de inhoudelijke norm voor de NVO-registratie in het kwaliteitsregister basis-orthopedagoog. Opleidingen kunnen aansluiten op deze norm van de beroepsgroep.

In de praktijk bestaat er veel variatie tussen basis-orthopedagogen in kennis en vaardigheden door diversiteit in werkervaring, werkvelden waar orthopedagogen werkzaam zijn (geweest) en de mate van bij- en nascholing, intervisie en supervisie die individuele professionals opdoen. Als NVO hopen en verwachten we dat dit profiel een houvast biedt voor de net afgestudeerde orthopedagoog, een erkenning is voor de orthopedagoog met een aantal jaren werkervaring én een herkenbare basis is voor de ervaren orthopedagoog.

>> Download hier het beroepscompetentieprofiel basis-orthopedagoog