Belastingdienst opent online meldpunt zzp'ers

29-9-2016

Om zicht te krijgen op onvoorziene en ongewenste arbeidsmarkteffecten als gevolg van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) wordt in de week van 17 oktober een meldpunt ingesteld. Dit meldt staatssecretaris Wiebes (Financiën) in een Kamerbrief. Het gaat om een online digitaal formulier op de website van de Belastingdienst. Het online formulier moet de echtheid van meldingen waarborgen, de situatie van de melder in kaart brengen en fraude voorkomen. Op basis van de meldingen worden eventuele knelpunten geïnventariseerd die in de tweede implementatiefase tot 1 mei 2017 kunnen worden aangepakt, aldus de staatssecretaris.

De komst van de wet DBA zorgde ervoor dat de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 is komen te vervallen. In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers modelovereenkomsten gebruiken.

De NVO wees in haar nieuwsbrief van 15 april op de modelovereenkomsten op de site van o.a. de Belastingdienst. Belangrijk is om juist het algemene model te gebruiken en niet een model dat voor een specifieke beroepsgroep is ontwikkeld. Lees hier meer. Op de vraag of leden behoefte hebben aan een aparte modelovereenkomst voor pedagogen heeft de NVO zo goed als geen reacties gekregen. Daar lijkt dus geen belangstelling of aanleiding voor te zijn. Mocht u toch behoefte hebben aan een beroepsspecifieke modelovereenkomst, dan kunt u dit doorgeven aan Dieke Maatman (bestuurs- en directiesecretaresse) via d.maatman@nvo.nl.

Op donderdagavond 29 september debatteert de Tweede Kamer over de toetsing van zzp-contracten door de Belastingdienst.