Opvoedingsgala 6 april 2017

Afbeelding: Ballonnen 2


Komt ú naar het NVO-Opvoedingsgala op donderdag 6 april van 15.00-21.00uur te Utrecht? 

Voorjaar 2017 is het 55 jaar geleden dat drie prominente pedagogen de oprichtingsacte van de NVO ondertekenden. De NVO heette toen de Nederlandse Vereniging Voor Universitair Opgeleide Pedagogen.

Reden voor de NVO om u uit te nodigen voor een heus Opvoedingsgala op 6 april.
Heden en verleden van de pedagogiek, van de NVO en van haar leden komen luchtig en sprankelend samen op dit gala. Jong én oud(er) zijn welkom!

Zo vraagt Stijn Sieckelinck, universitair hoofddocent en o.a. gespecialiseerd in radicalisering, zich in zijn openingscolumn af of de NVO zichzelf is gebleven, gedurende die 55 jaar. En wat betekent dat eigenlijk voor de pedagogiek: ‘zichzelf blijven’ in een voortdurend veranderende omgeving?

Marc Dullaert, voormalig Kinderombudsman en nu áanjager van het tegengaan van thuiszitters gaat in op wat nodig is om thuiszittende kinderen weer naar school te laten gaan. Hij roept pedagogen op daarin, samen met anderen, hun verantwoordelijkheid te nemen. Samenwerken met opvoeders en ketenpartners, dat is de pedagoog immers op het lijf geschreven?

Misschien zag u het ook tijdens het Groot Dictee in december, A.F.Th. van der Heijden pleitte voor het behoud van de Nederlandse taal en tegen de ‘veranglicanisering’. De wetenschap Pedagogiek zoals wij die hier in Nederland kennen, laat zich nauwelijks in het Engels vertalen. Toch gaat de universiteit Utrecht over op Engelstalig onderwijs. De dood in de pot of juist de deur wijd open naar de toekomst? Mariëtte de Haan, hoogleraar pedagogiek aan de universiteit Utrecht die deze ontwikkeling trekt, neemt ons mee in de afwegingen. Maar zij zal ook op haar inhoudelijke leerstoel, Interculturele pedagogiek ingaan. Hoe heeft de globalisering en toenemende diversiteit als gevolg hiervan invloed op ons vakgebied?

Dan hebben we nog een facet van ouder worden: de oudere professional. We zien tal van signalen waaruit we kunnen opmaken dat de arbeidsmarkt aantrekt. Maar hoe ziet die arbeidsmarkt eruit voor de oudere professional?  We vinden misschien ‘jong bloed’ nog wel belangrijker:  en doen dan ook veel voor en met onze studenten en starters.
Maar zien we de waarde van de oudere professional wel voldoende en wat kunnen we doen om die te ondersteunen en te positioneren? Erik Robertson, NVO-lid, schrijver van o.m. het boek ‘Oeps! Opvoeden kan anders’ en voorzitter RvT Keen school en zelf uit ‘bouwjaar ’62’, laat van zich horen.

Tenslotte blikken Bas Levering, oud-lector algemene pedagogiek, en Loes Nijland, eigenaar van het Orthopedagogisch Centrum Het Kabinet, terug op de diverse presentaties en geven van daaruit hun visie op de identiteit van de pedagogiek en de NVO.

De achtergrond van het NVO-Opvoedingsgala is historisch getint. En niet alleen omdat de bijeenkomst plaats vindt in de oude binnenstad van Utrecht, onder de schaduw van de Sint Janskerk.

Olaf Stomp zal dit gala als dagvoorzitter optreden en natuurlijk heet Jim Bijlstra, voorzitter van de NVO, u welkom.

Wat is eigenlijk een gala?
Een gala of gala-avond is, volgens Wikipedia een deftig feest waar men in galakleding verschijnt.
Zouden we het volgens de regels doen, dan hadden we u op blauw papier met zilveren pen uitgenodigd. U zou op verschillende wijzen subtiel hebben kunnen laten weten of en in hoeverre u met ons in zee wilt gaan. Dat voert ons nu net een beetje te ver. Feestelijk willen we het wel maken.
Daarom vragen we u nét iets meer werk te maken van uw kleding dan u anders zou doen. NVO-kleuren zijn aanbevolen.  Maar verplicht is natuurlijk niets, welkom bent u per definitie.

Voor de inwendige mens zorgen wij natuurlijk!

Locatie: Zaalverhuur7, Boothstraat 7 te Utrecht.
Programma (inschrijving is voor het gehele programma):
15.00                     Inloop
15.30                     Welkom door Olaf Stomp en voorzitter Jim Bijlstra
16.00                     Stijn Sieckelinck
16.15                     Marc Dullaert
17.15                     Buffet
18.00                     Mariette de Haan
18.45                     Erik Robertson
19.30                     Bas Levering en Loes Nijland
19.45                     Champagne proost
19.50                     Borrel

Deelname aan het gala is gratis, maar er is een gelimiteerd aantal plaatsen.
Accreditatie is toegekend.

Schrijft u zich hieronder in! Graag tot ziens op 6 april 2017.
Voor meer vragen over deze dag, neemt u contact op met Lara van der Linden.

Aanmeldformulier "Opvoedingsgala" op 6 april 2017