NVO/NIP Samenwerkingsverband Seksualiteit en diversiteit Thema middag Sexting, Social media en dan?!

Locatie Kargadoor
Plaats Utrecht.
Van 14-03-2019 14:00:00
Tot 14-03-2019 17:30:00

Thema middag Sexting, Social media en dan?!

De smartphone die de gemiddelde jongere (en volwassene) tegenwoordig gebruikt, biedt bijna ongelimiteerde mogelijkheden voor het versturen van teksten, foto’s en filmpjes. Deze zijn makkelijk te bewerken en snel door te sturen, soms naar hele groepen mensen tegelijk. Reuze handig als er iets gepland moet worden met een groep mensen of als je wilt laten zien waar je bent, hoe je je voelt en dergelijke. Mensen, vooral jongeren, versturen met hun cameratelefoon veel foto’s en filmpjes, waaronder veel selfies. In een deel van deze gevallen bevat het verstuurde materiaal afbeeldingen waarin de afgebeelde personen schaars of zelfs niet gekleed zijn. Daarbij gaat het vaak om al dan niet bedoeld seksueel getint materiaal: we noemen dat sexting. Veel mensen hebben daar plezier in, maar het gaat ook weleens verkeerd en dan kunnen de consequenties van het versturen van dit soort materiaal heel serieus zijn. Van de verstuurde berichten wordt 1 op de 8 doorgestuurd naar anderen voor wie dat niet bedoeld was en waarbij het schadelijk is voor de afzender.

De politie heeft op 4 september 2018 zelfs tieners het advies gegeven om helemaal niet meer aan sexting te doen. Geldt dit alleen voor jongeren of voor bepaalde groepen jongeren? Heeft het zin om dit soort adviezen te geven? Op de radio en televisie leidde dit advies tot veel discussies en het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Ook binnen ons vakgebied valt er veel te zeggen, te vragen en discussiëren over gebruik van sociale media binnen de (seksuele) ontwikkeling van jongeren. De thema avond ‘Sexting, Sociale media en dan?!’ sluit aan bij de discussies op dit gebied.

Na een plenaire lezing, waarbij zowel over negatieve maar ook positieve kanten van sexting en sociale media wordt gesproken en er aandacht zal zijn voor bepaalde (kwetsbare) groepen, zal er een aantal workshops zijn.

De thema middag over sexting en social media zal in samenwerking met het NIP plaatsvinden op:

Donderdag 14 maart van 14.00 tot uiterlijk 17.30 in de Kargadoor te Utrecht.

We starten met een keynote van Janine Janssen, lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool en hoofd onderzoeker landelijk expertise centrum eer gerelateerd geweld (LEC EGG) van de nationale politie.

Daarna zullen er workshops zijn in de thema’s: Sexting en licht verstandelijk beperkten; Bespreken van sexting in het onderwijs; Bespreken van sexting met ouders; Haltstraf sexting;
Met medewerking van onder andere Qpido (het sekse specifiek expertisecentrum van Spirit) en de Blikopeners/Fabriek 69 (dit zijn Jeroen Hindriks en Christel van der Horst en zij hebben ervaring in het ondersteunen van professionals bij het geven van seksuele vorming aan leerlingen met meervoudige beperkingen).

Het globale programma ziet er als volgt uit:
14.00 uur          Inloop en registratie
14.30 uur          Key note van Janine Janssen
14.15 uur          Korte pauze
15.30 uur          Start workshops
16.45 uur          Einde van de workshops en start borrel
17.30 uur          Einde bijeenkomst

Kosten
€ 35,-        NVO-lid
€ 35,-        NIP-lid
€ 70,-        geen lid
€ 10,-        Student NVO-lid
€ 25,-        Starter NVO

> Aanmeldformulier