logo_nvo_payoff_links_middel

Het NVO netwerk Studenten & Starters organiseert de Online Themabijeenkomst:

 “Onder mensen met een verstandelijke beperking komt middelengebruik toch helemaal niet veel voor?”

door Annemarie Kroon en Marleen Beekman

op donderdagavond 24 juni 2021 van 19.00 - 21.00uur

 

'Onder mensen met een verstandelijke beperking komt middelengebruik toch helemaal niet veel voor?' 

Een uitspraak die jarenlang werd gedaan, ook door professionals binnen de sector gehandicaptenzorg. Inmiddels is deze klinische indruk aan het veranderen en hebben meerdere grote onderzoeken bevestigd dat er wel degelijk forse verslavingsproblematiek heerst binnen de gehandicaptenzorg. Met name in de categorie mensen met een lichte verstandelijke beperking, kampen veel mensen met het thema middelengebruik. 

Wat betekent het als je worstelt met verslavingsproblematiek? waar kun je dan terecht? en hoe wordt er binnen de gehandicaptenzorg omgegaan met middelengebruik? Belangrijke vragen die spelen bij cliënten, maar ook bij professionals. 

Samen delen we hoe wij naar deze vragen kijken; vanuit onze eigen ervaringen als client en professional nemen we jonge professionals mee in de zoektocht naar een manier om dilemma's rondom middelengebruik in de gehandicaptenzorg. We geven een inkijkje in de worsteling om clean te worden en te blijven, maar bekijken ook op welke manier professionals hier een rol in kunnen hebben en wat ze juist niet moeten doen. We doen dit samen met een ervaringsdeskundige omdat zij aan de ene kant als geen ander weet hoe deze worsteling eruit ziet, maar aan de andere kant daardoor juist ook heel goed hulp of ondersteuning kan bieden als professional. De ervaringsdeskundige, de client en de professional vormen samen een mooie driehoek van waaruit verslavingsproblematiek kan worden aangepakt.  

Annemarie Kroon is orthopedagoog en  werkt nu als GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog. In het kader van die opleiding werkt ze gedurende 4 jaar op verschillende plekken, maar daarvoor werkte ze binnen de Forensische Psychiatrische Afdeling (FPA) van STEVIG als regiebehandelaar. Daarnaast is zij een van de auteurs van de trainershandleiding ‘Sterker dan de Kick’, een training voor mensen met LVB en middelengebruik. Zij heeft tijdens haar werkleven veel ervaring en kennis opgedaan in het werken met mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met middelengebruik. Zij werkt samen met Marleen Beekman, zij is ervaringsdeskundige bij STEVIG. Marleen heeft als ervaringsdeskundige veel bijgedragen aan opleiding en scholing voor professionals en is ook co-therapeut in behandelingen die gericht zijn op verslavingsproblematiek.

Samen verzorgen zij deze interessante themabijeenkomst.

Ben je geïnteresseerd en wil je graag deelnemen aan deze bijeenkomst? Schrijf je dan nu in!

Kosten: NVO-studentlid of NVO-starter (afgestudeerd sinds 2 jaar): €7,50* / Overig: €15,00*
Accreditatie: Deze wordt niet aangevraagd omdat de doelgroep ook studenten is.
Plaats: Online.
Organisatie: Netwerk Studenten & Starters. Vragen via Ingeborg van Impelen.

 

NVO-Inschrijfformulier 24 juni 2021