Afbeelding: shutterstock_563114188

 

Power to the orthopedagoog

Opvallen doe je zelf en de kunst van het beïnvloeden! 

Het NVO netwerk LZMG+ bestaat 25 jaar en wil met deze lustrum studiedag kijken naar de toekomst. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de orthopedagoog lang niet zo bekend is als we met elkaar denken. In de basis- en postacademische opleiding is veel aandacht voor de inhoud, maar is een focus op de inhoud nog voldoende in deze tijd? Pakken we onze positie wel genoeg?  Want hoe positioneert de orthopedagoog zich in de toekomst, in het krachtenveld van alle registraties? Het wordt tijd dat orthopedagogen meer leren beïnvloeden, positie nemen en de markt veroveren! Ben jij benieuwd wat jij zelf kan doen om de cliënt, de ouder, je manager of bijvoorbeeld de gemeente te bewegen in de richting die jij wilt?

Op deze actieve studiedag gaan we kijken naar hoe we als orthopedagoog onze positionering kunnen verbeteren zodat we klaar zijn voor de toekomst. Hierbij worden we geholpen door mensen vanuit andere beroepsgroepen. Zij kijken met verschillende brillen naar ons beroep en de manier waarop wij ons (willen) positioneren. In de ochtend staat, op interactieve wijze, de theorie centraal. In de middag ga je zelf aan slag om je vaardigheden op het gebied van beïnvloeding en positioneren te ontdekken en te verbeteren.

Alle NVO-leden zijn welkom op deze studiedag, niet alleen leden die werkzaam zijn met LZMG+ clienten.

Programma:

10.00 - 10.10 Inleiding door Saskia Damen: 
Terugkijken op 25 jaar, beeldvorming van de orthopedagoog gedurende de jaren (het beeld is niet altijd even positief), hoe willen we dit de komende 25 jaar anders en beter, hoe kunnen we onszelf inzetten als instrument om dit te veranderen? 

Saskia Damen is voorzitter van het NVO netwerk LZMG+ en redactielid van De Pedagoog.
Ze werkt als universitair docent orthopedagogiek bij de Rijksuniversiteit Groningen en is senior onderzoeker bij Koninklijke Kentalis. 


10.10 – 11.05 "Macht en beïnvloeding: alledaagse vaardigheden voor de orthopedagoog van de toekomst?' door Nanouk van Tol.
Macht en beïnvloeding doet velen van ons denken aan manipuleren om te krijgen wat je wilt. Via geheime agenda's jezelf ergens naar binnen werken om de ander, zonder dat hij dat per se wil, te bewegen.
In deze theoretische inleiding bekijk ik (manager en NVO orthopedagoog-generalist) samen met een lobbyist op welke manieren je meer macht en invloed kan vergaren, zonder dat het direct om manipuleren gaat. Want beinvloeden doen we allemaal, maar op welke manier kan je jezelf het meest effectief inzetten om je doel te bereiken? Welke opties heb je en wanneer is welk gedrag effectief?

Nanouk van Tol is werkzaam als unitmanager bij Kentalis. Ze is opgeleid als NVO orthopedagoog-generalist. Daarnaast is ze actief in het NVO netwerk LZMG+.

11.05 – 11.30 Koffie pauze

11.30 – 11.45 Kleine opwarmer door Anne Spies

Anne Spies is presentatiecoach en sinds 2006 eigenaar van Spies&Spreken. Met haar theater- en logopedieachtergrond, die ze op natuurlijke wijze vervlecht in haar werk, begeleidt ze al jaren sprekers door middel van training en coaching.

11.45 – 12.45 "Wie willen we zijn in het krachtenveld van registraties" door Resie Bessems

Wat is eigenlijk de waarde van ons vak en wat zijn de waarden die daar bij komen kijken? Want laten we eerlijk zijn, het is toch werkelijk heel vreemd dat hoog opgeleide post-academisch geschoolde medewerkers zich zo gemakkelijk naar de slachtbank van de hedendaagse bezuinigingen laten leiden. Niet dat ze niet opkomen voor hun vak, maar het lijkt te ontbreken aan een soort van beroepsidentiteit. Resie Bessems spreekt op inspirerende wijze over beroepsidentiteit en het krachtenveld van registraties.

Resie Bessems is klinisch psycholoog, psychotherapeut, systeemtherapeut, orthopedagoog generalist en (hoofd) docent binnen de landelijke BIG-opleidingen.

12.45-13.30 Lunch pauze

13.30-16.30 Keuze Workshop - 1 van onderstaande:

Om actief te kunnen oefenen wordt in het middagdeel gewerkt met kleine groepen.
Voorbereiding van het middagdeel is vereist in de vorm van een opdracht (veelal het meenemen van een situatie die jij wilt oefenen uit jouw praktijk). Deze opdracht wordt vooraf toegezonden. 

1 - 'Ontspannen presenteren - als jezelf' door Anne Spies.
2 - 'Ontspannen presenteren - als jezelf' door Marije Alma.
3 - 'Storytelling: jouw verhaal is veelzeggend!' door Eva Pantelakis.
4 - 'Storytelling' door Joost Tijdink.
5 - 'Omgaan met spanning in gesprekken en meer invloed verkrijgen' door Jenne van Herpen. Workshop is vol.
6 - 'Omgaan met spanning in gesprekken en meer invloed verkrijgen' door Bertie van Kessel. Workshop is vol.

16.30-17.30 Borrel.

* Ga naar het volledige programma.
 

Kosten: Lustrumprijs van €80. Niet leden betalen €160.
Organisatie: NVO-netwerk LZMG+
Locatie: The Colour Kitchen Zuilen. Prinses Cristinalaan 1 te Utrecht. Goed bereikbaar vanaf Utrecht CS of Utrecht Zuilen met een bus. Parkeren kan ook makkelijk gratis in de buurt.
Accreditatie: Accreditatie is aangevraagd. 
Meer informatie?: Informeer bij Lara van der Linden.

Aanmelden

Via onderstaand formulier. Door het formulier in te vullen, wordt er via iDEAL voor NVO-leden €80 geincasseerd. Niet leden betalen €160.
Betaling alleen via iDEAL mogelijk. Bij incorrecte betaling, geen deelname.
Inschrijving op volgorde van binnenkomst. Er zijn 80 plaatsen.
Kosteloos annuleren is mogelijk als u dat mailt naar Lara van der Linden voor 19 januari 2018.
Let wel, uw aanmelding is pas definitief als u een mailbevestiging ontvangen heeft van de NVO.
Vult u uw gegevens zorgvuldig in, deze gegevens worden namelijk ook gebruikt voor de latere accreditatie.

Ben je student en wil je meedoen tegen een gereduceerd tarief?
Neem eerst contact op met  
Ingeborg van Impelen over de voorwaarden, er zijn beperkte plaatsen beschikbaar.

Inschrijfformulier 16 februari 2018