Bijeenkomst 'Grafische Dossieranalyse'

Afbeelding: logo_nvo_payoff_links_middel


Bijeenkomst

'De Grafische dossieranalyse als sleutel naar de mens en zijn of haar gedrag'


door dr. Martine Delfos

op vrijdagochtend 13 maart 2020 van 09.30-12.30uur.

Er kan niet meer worden ingeschreven, de bijeenkomst is vol, ook de reservelijst.

Het gedrag van mensen is soms onbegrijpelijk. Vaak zitten we met ons handen in het haar over het gedrag van kinderen en jongeren. Met vragenlijsten en tests gaan we onderzoeken in welke diagnose het gedrag het best zou passen. Als we een diagnose hebben, dan zijn er methoden ontwikkeld om te behandelen. De een lijkt nog beter onderbouwd dan de andere, evidence-based wordt er dan geroepen, maar écht evidence-based kan niet eens echt zoals Leonardo da Vinci ons al leerde. De praktijk stelt ons vaak teleur. We doen ons best, maar het kind, de jongere of de volwassene vervalt op zijn best in nieuw ongewenst gedrag. Een van de dingen die tegenwoordig gebeuren is dat er minder naar het ‘Waarom’ wordt gezocht, maar meer naar het ‘Wat’, en daar vloeien de classificaties, diagnoses en behandelingen uit. Dat geeft het probleem dat de mens gereduceerd wordt tot maar een stukje van zichzelf. Maar behandeling gebaseerd op gedrag zal leiden tot nieuw ongewenst gedrag, zal het ene gedrag onderdrukken ten gunste van het andere. En het punt is dat er nooit één oorzaak is voor één gevolg.

De nieuwe DSM-5 geeft eerlijk in zijn nieuwe versie aan dat de classificaties schromelijk tekort schieten.
Het leven van een mens op een rijtje zetten met een grafische dossieranalyse (GDA) zorgt ervoor dat je het ‘waarom’ gaat zien, het ‘wanneer’ en de interactie van de verschillende oorzaken met elkaar! We zien dan het gedrag in perspectief van het leven van die mens. Van daaruit wordt het analyseren en uitzoeken wat er aan de hand is eenvoudiger en de hulp doelmatiger. Ook is het maken van een GDA met het kind, jongere of mens in kwestie een oprechte samenwerking en het contact versterkt vanzelf tijdens de GDA te maken. De valkuil om snel een diagnose te vinden wordt vermeden en de GDA blijkt ook nog eens een leven lang mee te gaan en aangevuld te kunnen worden. In één oogopslag is het hele mens en de levensloop in beeld.

De ochtend is kort en krachtig. Om de training extra zinvol te maken, is het noodzakelijk om van te voren het boek ‘Grafische Dossieranalyse’ van Martine Delfos gelezen te hebben en een GDA te maken, bijvoorbeeld van een cliënt, maar kan ook van jezelf. Dan ziet u beter hoe het werkt en waar u tegenaan loopt. U kunt dan gerichter vragen stellen.
Na uw inschrijving stuurt de NVO u het boek toe. De NVO betaalt voor haar leden de helft van het boek.

Martine Delfos is een biopsycholoog, therapeut en docent. Ze is gepromoveerd op een psychologisch en letterkundig onderzoek. Daarnaast is ze auteur van verscheidene boeken over jeugdpsychologie, pedagogiek en autisme, onder andere ‘Luister je wel naar míj?’ en ‘Ik heb ook wat te vertellen!’ (www.mdelfos.nl). Zij is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker, klinische psychologie, en is vervolgens in de praktijk gaan werken. Daar heeft ze langdurig ervaring opgedaan in het diagnosticeren en behandelen van kinderen, jeugdigen en volwassenen. Zij is onder andere gespecialiseerd in relatietherapie, autisme, seksueel misbruik, traumaverwerking en eetstoornissen.

Kosten€50 voor NVO-leden, €100 voor niet-leden.
De prijs is inclusief het boek van Martine Delfos 'Grafische Dossieranalyse', deze wordt u na uw inschrijving toegestuurd. Betaling alleen via iDEAL mogelijk.
PlaatsMammoni, Mariaplaats 14 te Utrecht (dichtbij Utrecht Centraal Station).
Accreditatie: Accreditatie is aangevraagd.
Organisatie: WEP Werkgroep Inhoudelijke Thema's.
Meer informatie? Informeer bij Lara van der Linden.

Ben je NVO-studentlid en wil je meedoen tegen gereduceerd tarief?
Neem eerst contact op met 
Anka Pul over de voorwaarden, er zijn beperkte plaatsen beschikbaar.

Helaas de bijeenkomst is vol.

Er kan niet meer worden ingeschreven, de bijeenkomst is vol, ook de reservelijst.