jaar NVO
Externe activiteit 30-11-2021 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Tweedaagse training: Praten over seksueel misbruik

Medilex biedt NVO-leden een speciale korting van 10% op het inschrijfbedrag voor deze nascholing. Vermeld bij inschrijving uw lidnummer bij de accreditatie. De korting wordt verrekend op uw factuur.

Seksueel misbruik is vaak eenzaam leed. Slachtoffers durven er niet over te praten en hulpverleners vinden het moeilijk ernaar te vragen. Meldcodes en het vlaggensysteem geven richting, maar zijn geen oplossing voor de werkelijke drempel: het gesprek aangaan over seksueel misbruik. Hoe kunt u op een laagdrempelige manier vragen naar seksueel misbruik bij kinderen? Wat moet u juist wél en juist niét zeggen? Wat doet u als uw vermoeden lijkt te kloppen? En hoe communiceert u met de ouders? 

Praten over seksueel misbruik geeft kinderen geen trauma, de stilte wel. 

Onze trainer Aafke Scharloo is klinisch psycholoog met specialistische expertise in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, (kinder)mishandeling en trauma. Zij is expert op het gebied van forensisch interviewen en mede-ontwikkelaar van de methodiek Taxatiegesprekken en het Methodisch Kind Interview (MKI).

Wij beloven dat u na deze training:  

  • durft te praten met kinderen waarvan u vermoedt dat er sprake is van seksueel misbruik
  • uw eigen weerstand hierover te praten herkent en kunt overwinnen
  • op de hoogte bent van de rechten van het kind en uw plichten als hulpverlener
  • kunt communiceren met ouders van kinderen (ook bij weerstand of ontkenning)
  • kennis heeft van gesprekstechnieken bij specifieke doelgroepen zoals migrantengezinnen of mensen met een (licht)verstandelijke beperking, pubers en adolescenten

Tijdens deze tweedaagse cursus overwint u uw eigen weerstand om te praten over seksueel misbruik. Er wordt van de deelnemers actieve inbreng verwacht en de bereidheid op eigen handelen te reflecteren. Dit is een vaardigheidstraining; er zal dus veel praktisch geoefend worden. 


Locatie:
Regardz de Eenhoorn
Barchman Wuytierslaan 2
3818 LH, Amersfoort
Bekijk op kaart
Accreditatie:
Orthopedagogen - NVO Orthopedagoog Generalist - 11 punten herregistratie/ 5.5 punten opleiding. Meer informatie over accreditatie kunt u op de congrespagina nalezen.

Inschrijven nog niet mogelijk
Tweedaagse training: Praten over seksueel misbruik
30 november 2021, 7:00 uur - 1 december 2021, 14:00 uur , Amersfoort
Tweedaagse training: Praten met kinderen en ouders over seksueel misbruik, praktische vaardigheidstraining voor gespreksvoering
30 november 2021, 7:00 uur - 14:00 uur , Amersfoort

Bent u lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid