jaar NVO
Externe activiteit 04-10-2022 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Training Rouwprocessen bij ouders en brussen van een kind met een beperking

Elke ouder heeft dromen en verwachtingen ten opzichten van zijn of haar kind. Deze droom wordt ernstig verstoord als ouders vernemen dat hun kind een beperking heeft. Plots ziet de wereld er anders uit. Dikwijls is er veel onzekerheid en onduidelijkheid: Hoe ernstig is de beperking? Wat zijn de overlevingskansen? Weke verwachtingen mogen we als ouder hebben voor de toekomst? Hoe gaan we ons als gezin reorganiseren?

Ouders komen terecht in een nieuwe wereld: gehandicapten wetgeving, tegemoetkomingen, aangepast onderwijs. En tegelijkertijd zijn er die ontzettend verwarrende gevoelens: verdriet, onmacht, woede, schuld. Vaak worden ouders vanuit hun omgeving geconfronteerd met allerlei uitspraken en goedbedoelde adviezen die ze moeilijk kunnen vatten en die ouders doen twijfelen of ze wel ‘goed’ bezig bent met hun rouwproces .

Grootouders hebben vaak met dubbele rouw te maken: ze rouwen om hun zoon of dochter dat niet het leven heeft gekregen dat ze hem of haar zo graag gunde én ze rouwen om hun kleinkind dat een beperking heeft.

Op deze studiedag staat docente Gerd Claes stil bij de betekenis en de impact van handicap in een gezin. Wat betekent handicap voor de ‘brusjes’? Hoe handhaven zij zich in dit gezin en op welke manier zoeken zij hun weg? Hoe ga je als begeleider om met deze rouwprocessen van ouders, brussen of grootouders? Hoe ziet ouderschap eruit als je een kind hebt met een handicap? Is daar een model voor of worden dit eigenzinnige of eigenwijze ouders? Door stil te staan bij al deze vragen kun je als professional groeien naar een betere dialoog met ouders.

De docent maakt korte metten met enkele mythe’s die in de loop van de tijd zijn ontstaan rond rouw en handicap. Ze zoekt samen met de deelnemers naar wat een gezin écht kan helpen als ze geconfronteerd worden met dit ‘rauw’ proces.

HYBRIDE STUDIEDAG (FYSIEK & VIA LIVESTREAM)

Bij deze studiedag is het mogelijk om zowel fysiek als online deel te nemen. De studiedag wordt georganiseerd in een zaal waarin de docent en enkele deelnemers aanwezig zijn. FORTIOR beschikt over speciale apparatuur die de stemmen van alle deelnemers kunnen opvangen zodat wat in de zaal gebeurt, goed te volgen is voor online deelnemers. Interactieve werkvormen zijn mogelijk door het werken in zowel fysieke groepjes als breakoutrooms. De studiedag wordt niet opgenomen en deelnemers kunnen buiten beeld blijven als ze dat willen.


Locatie:
Utrecht en online
Accreditatie:
Accreditatie wordt aangevraagd bij het NIP K&J / NVO OG (geldt indien toegekend ook voor SKJ)

Inschrijving niet meer mogelijk
Training Rouwprocessen bij ouders en brussen van een kind met een beperking
4 oktober 2022, 7:30 uur - 14:30 uur , Utrecht en online
Training Rouwprocessen bij ouders en brussen van een kind met een beperking
4 oktober 2022, 7:30 uur - 14:30 uur , Utrecht en online

Bent u lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid