jaar NVO
Externe activiteit 14-10-2021 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Studiemiddag Hersenen en gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking

De relatie tussen hersenen en gedrag is heel fascinerend. We weten dat de hersenen gedrag mogelijk maken en omgekeerd, dat gedrag de hersenen beïnvloedt. Over de relatie is veel bekend, maar heel veel ook niet. En wat hebben we aan die kennis? Begrijpen we gedrag dan beter of de werking van emoties?  En welke kennis zouden we goed kunnen gebruiken in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

Een voorbeeld: cliënten met probleemgedrag roepen bij hun begeleiders een hoop boosheid en irritatie op. Die begeleiders reageren dan met: “Ze doet het erom. Hij weet precies de zwakste eruit te pikken. Ernstig verstandelijk beperkt? Ik geloof er niets van. Zij is slimmer dan je denkt. Hij doet dingen die niet mogen. Dat pikken we niet! Hij verdient straf!” Misschien leidt kennis van de manier waarop hersenen onaangename ervaringen verwerken, tot andere reacties.

Volgens neuropsycholoog Gert-Jan de Haas beschikt ieder levend wezen over basisvaardigheden om te overleven. Zelfs de meest eenvoudige organismen zoals bacteriën, vuurvliegjes of parasieten beschikken over de mogelijkheden tot complex gedrag met overleving als doel. Complex gedrag is iets anders dan intelligentie. Het brein werkt niet altijd als een keuze. Het is geen ding dat je aan en uit kunt zetten. Er is intelligentie voor nodig om iets “niet” te doen.

Neuro-Analytisch Redeneren (NAR) is bedoeld om te begrijpen hoe het brein werkt. Je kunt dan beter snappen wat ten grondslag ligt aan bijvoorbeeld probleemgedrag. Zo voorkom je dat cliënten zich onbegrepen voelen. En dat op basis van een verkeerde aannames oplossingen worden bedacht. De hersenen vormen namelijk het fundament voor gedrag en bepalen de bandbreedte voor iemands mogelijkheden. De man achter NAR is de neuropsycholoog Gert-Jan de Haas. Hij is landelijk consulent (o.a. voor het CCE) en deskundig op het gebied van problematisch gedrag van kinderen, jeugdigen en volwassenen met een verstandelijke beperking.


Locatie:
Vergadercentrum Vredenburg
Vredenburg 19
3511 BB, Utrecht
Bekijk op kaart
Accreditatie:
Accreditatie wordt aangevraagd bij NVO OG / NIP K&J (geldt na toekenning ook voor SKJ en V&VN) en Register Vaktherapie.

Inschrijven nog niet mogelijk
Studiemiddag Hersenen en gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking
14 oktober 2021, 11:30 uur - 15:00 uur , Utrecht
Studiemiddag Hersenen en gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking
14 oktober 2021, 11:30 uur - 15:00 uur , Utrecht

Bent u lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid