Externe activiteit 20-04-2023 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Studiemiddag: Hartcoherentie in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking

Ons hart blijkt een veel grotere rol te spelen in onze emoties, ons denken en functioneren dan tot op heden ooit voor mogelijk werd gehouden. Er blijkt een nauwe samenwerking te bestaan tussen ons zenuwstelsel, ons hart en onze hersenen. In feite gaat er meer informatie van het hart naar het brein dan omgekeerd. 

Het hart communiceert met het brein en de rest van het lichaam via ons zenuwstelsel en hormonale stelsel. Maar het hart is door de spieractiviteit ook verreweg de sterkste bron van bio-elektriciteit en elektromagnetische activiteit in ons lichaam. Ons hart heeft als dirigent van allerlei lichaamsprocessen dan ook een diepgaand effect op ons emotionele welbevinden, op ons denken maar ook op de meeste organen in ons lichaam.

HERSTEL VAN BALANS

Via het hartritme kan dan ook actief gewerkt worden aan (herstel van) de balans in het autonome zenuwstelsel. Dit is zeer ondersteunend bij allerlei problematiek die te maken heeft met emotieregulatie en stressregulatie, zoals trauma, depressie, enzovoorts. Met vrij eenvoudige technieken en directe biofeedback kun je leren je eigen hartcoherentie te beïnvloeden. Dit draagt bij aan een gezonde emotieregulatie en stress hantering, maar uiteindelijk kunnen ook je cognitieve functioneren en gehele gezondheid verbeteren. Je ziet tijdens de oefeningen meteen het effect dat je uitoefent op je hart en je zenuwstelsel!

BREED INZETBAAR

Vanwege zijn eenvoud is deze methode heel breed toepasbaar in de zorg, zowel bij de cliënt als de professional. Onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat we in onze ‘fight or flight modus’ veel minder sensitief en responsief zijn naar anderen (bijv. cliënten) dan in onze ‘veilige modus’ (meer daarover in o.a. the polyvagal theory van Dr. Stephen Porges). Bovendien zijn emoties en arousal ‘besmettelijk’. Dus is het als professional belangrijk dat je jezelf bewust bent van wat je uitstraalt en dat je hier ook bewust invloed op uit kunt oefenen.

FYSIEKE DEELNAME IS AANBEVOLEN

Bij deze studiedag is het mogelijk om online aan te sluiten. Volgens de docent kun je deze studiemiddag echter het beste fysiek volgen omdat je tijdens deze training actief gaat oefenen met biofeedback. De docent stelt hiervoor alleen tijdens de bijeenkomst apparatuur ter beschikking. Als je online deelneemt dan kun je de inhoud van de studiemiddag zeker volgen echter je kunt niet aan alle oefeningen meedoen, tenzij je zelf een inner balance trainer ter beschikking hebt.


Locatie:
nnb
Accreditatie:
Accreditatie is toegekend door NIP K&J/NVO OG (na toekenning ook geldig voor SKJ)

Inschrijving niet meer mogelijk
Studiemiddag: Hartcoherentie in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking
20 april 2023, 11:30 uur - 15:00 uur , Utrecht
Studiemiddag: Hartcoherentie in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking
20 april 2023, 11:30 uur - 15:00 uur , Utrecht

Ben je lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid