jaar NVO
Externe activiteit 03-06-2022 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Studiedag: Lichaamsgerichte diagnostiek en interventies bij mensen met LVB

Hoe je je lichaam beleeft is belangrijk voor het “zijn” als mens. Een positieve beleving van het lichaam is gerelateerd aan verbeterde kwaliteit van leven en verminderde psychosociale stress en psychopathologie. Het ontwikkelen van een positieve lichaamsbeleving begint in de eerste levensjaren van een mens en start bij het opdoen van zintuigelijke prikkels en het verwerken ervan. Door middel van veilige, speelse en fysieke interacties tussen een kind en de mensen in de omgeving leert het zijn of haar lichaam te ervaren als het “eigen lichaam” en deze positief te beleven.

Het lichaam speelt een grote rol in hoe iemand over zichzelf denkt en tegen de wereld aankijkt. Ook is het lichaam een waardevol instrument voor het verkrijgen van informatie rondom stress of emoties. Het bewust worden van lichamelijke signalen, zoals een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling of gevoelens van warmte of pijn, en het hieraan geven van betekenis, maken het mogelijk om stress en emoties te herkennen. Om deze stress en emoties te reguleren kan het lichaam vervolgens worden ingezet om tot rust te komen. Interventies waarbij het lichaam centraal staat kunnen hierbij helpend zijn.

Bewegings- en lichaamsgerichte diagnostiek en interventies, zoals toepast in de psychomotorische therapie (PMT), zijn vaak heel geschikt voor gebruik bij mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB), mede omdat deze goed aansluiten bij de behoeften en leerstijl van de doelgroep, mits ze goed zijn aangepast.

Vanuit het Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim Zwolle worden twee onderzoeksprojecten uitgevoerd naar Psychomotorische Therapie (PMT) bij mensen met LVB. Tijdens deze studiedag zullen de onderzoekers je meenemen in de resultaten van hun onderzoek en zullen ze laten zien welke implicaties de onderzoeksresultaten hebben voor de praktijk.


Locatie:
Congres- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ, Utrecht
Bekijk op kaart
Accreditatie:
Accreditatie is toegekend door: Accreditatiebureau NIP K&J/ NVO OG voor het volgend aantal punten: Herregistratie: 6,5 punten Opleiding – diagnostiek: 1,5 punten Opleiding – behandeling: 1,5 punten

Nu inschrijven
Studiedag: Lichaamsgerichte diagnostiek en interventies bij mensen met LVB
3 juni 2022, 7:30 uur - 15:00 uur , Utrecht
Studiedag: Lichaamsgerichte diagnostiek en interventies bij mensen met LVB
3 juni 2022, 7:30 uur - 15:00 uur , Utrecht

Bent u lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid