jaar NVO
Studiedag 01-12-2022 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Themabijeenkomst NVO-Studenten & Starters: Het lichaam wijst de weg.

Themabijeenkomst NVO-Studenten en Starters: Het lichaam wijst de weg 

The body always leads us home, stelt Pat Ogden, de grondlegster van Sensorimotor Psychotherapy®. Zij is daarin niet de enige. In de afgelopen jaren verscheen een aantal meesterwerken o.a. ’the body keeps the score’ van: Bessel van der Kolk en is er meer en meer aandacht voor de invloed van ons zenuwstelsel op ons functioren, zoals beschreven in de polyvagaal theorie van Stephen Porges en uitgewerkt in therapie door Deb Dana. We kunnen gerust stellen dat het lichaam een eigen verhaal heeft en dat we dat kunnen opmerken en kunnen gebruiken in diagnostiek en therapie. We verhouden ons tot de wereld niet alleen via gedachten en emoties maar ook fysiek, via sensaties, bewegingen en het verwerken van sensorische informatie.

Hoe dat zit, zowel theoretisch als praktisch, is de insteek van deze workshop. Via een korte theoretische inleiding rond de affectieve neurobiologie, de polyvagaaltheorie en gehechtheid krijgen de deelnemers meer informatie over lichaamsgericht kijken en werken zoals gebruikelijk in Sensorimotor Psychotherapy® geïllustreerd. Het lichaam wordt gezien als bron van informatie en eerste ingang voor diagnostiek en interventie. In de klinische praktijk wordt SP ingezet voor het behandelen van psychotrauma, gehechtheidsproblemen, complex trauma (dissociatieve stoornissen) en persoonlijkheidsproblematiek. Dikwijls samen met of in aansluiting op psychodynamisch, client-centered, cognitief georiënteerd werken. De opbouw van een sessie komt aan bod met daarin verschillende basisvaardigheden als embedded relational mindfulness, tracking van het lichaam en het contact leggen met lichamelijke signalen. We kijken naar fysieke hulpbronnen en naar een basisvaardigheid die elke psycholoog kan gebruiken: hoe lees je het lichaam en hoe maak je contact met waar je cliënt is op het moment dat hij of zij bij jou de spreekkamer inkomt. Je bent daarbij je eigen meest krachtige instrument en kan veel meer dan alleen de juiste woorden kiezen. Het lichaam wijst de weg. 

 De gastspreker tijdens deze bijeenkomst is Anneke Vinke. Anneke Vinke is Gz-psycho­loog, Lichaamsgericht Werkend Psycholoog-NIP, Registerpsycholoog en supervisor Kind & Jeugd NIP, Orthopedagoog Generalist NVO en gecer­tifi­ceerd in Sensorimotor Psychothera­py. Zij is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en consultatie bij vragen rondom adopties, pleegzorg, afstand, trauma en gehechtheid. Zij gebruikt verschillende behandeltechnieken waarin zij geschoold en gecertificeerd is. Centraal in de behandeling staat het (levens) verhaal van de cliënt. Er wordt altijd maatwerk geleverd: want ‘it takes an experience to antidote an experience’.

Meld je nu aan voor deze bijeenkomst! Graag tot 1 december in De Zalen van Zeven (Utrecht).

Ps. Mocht je toch niet kunnen? Gratis annuleren kan tot 2 weken voor aanvang van de bijeenkomst. Daarna zullen de volledige kosten in rekening gebracht worden.


Locatie:
De Zalen van Zeven
Boothstraat 7
3512 BT , Utrecht
Bekijk op kaart
Kosten:
Tarief NVO-lid student: €7.50
Tarief NVO-lid starter: €15.00
Tarief NVO-lid normaal tarief: €20.00
Tarief geen lid: €25.00
Meer informatie:
Neem contact op met
Ingeborg van Impelen
Bekijk de website
Accreditatie:
Accreditatie is aangevraagd voor starters.

Themabijeenkomst NVO-Studenten & Starters: Het lichaam wijst de weg.
1 december 2022, 18:00 uur - 20:00 uur , Utrecht
S & S: Het lichaam wijst de weg
1 december 2022, 18:00 uur - 20:00 uur , Utrecht

Bent u lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid