Externe activiteit 20-09-2023 Geaccrediteerde activiteit Openbaar

Diagnostiek en behandeling van meisjes met autisme (ASS)

In deze cursus gaan we specifiek in op de diagnostiek en behandeling van meisjes met ASS. Er is veel bekend over ASS bij jongens en ook de nieuwe inzichten uit de DSM-V zijn inmiddels veelal bekend. Toch blijft het diagnosticeren van meisjes met ASS voor veel hulpverleners een moeilijk proces. 

Er zijn duidelijke verschillen in hoe autisme zich uit bij meisjes en bij jongens. Ook de behandeling vraagt vaak andere accenten. Ouders en scholen herkennen de problemen minder snel en meisjes kunnen zich soms beter aanpassen. Daardoor worden ze gemakkelijk overvraagd in hun functioneren, waardoor ze meer risico lopen op andere problemen, zoals chronische vermoeidheid, depressie, angsten of eetproblemen.

We bespreken de speciale kenmerken van autisme bij meisjes in alle leeftijdsfasen, vanaf het jonge kind tot aan de volwassenheid. We behandelen de verschillende diagnostische instrumenten die inzetbaar zijn bij diagnostiek naar meisjes met ASS.  Door middel van casuïstiek gaan we in discussie en oefenen we met het stellen van een diagnose.

Ook worden behandelmogelijkheden besproken. Daarbij worden behandelingen besproken die meer gericht zijn op de omgeving van het kind (ouders, school maar ook andere belangrijke personen) en mogelijkheden van behandeling gericht op het kind of de jongere zelf. Tevens wordt aandacht besteed aan behandeling in samenwerking met andere disciplines.

Deelnemers brengen bij voorkeur eigen casuïstiek in, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van casussen van de docent.


Locatie:
CCD Arnhem
Accreditatie:
Accreditatie toegekend door: NIP K&J/NVO: 6 punten K&J/OG herregistratie NIP K&J/NVO: 1 punten K&J/OG opleiding - behandeling NIP K&J/NVO: 2 punten K&J/OG opleiding - diagnostiek NIP: 6 punten ELP herregistratie

Inschrijving niet meer mogelijk
Diagnostiek en behandeling van meisjes met autisme (ASS)
20 september 2023, 8:00 uur - 15:00 uur
Diagnostiek en behandeling van meisjes met autisme (ASS)
20 september 2023, 8:00 uur - 15:00 uur

Ben je lid van de NVO?

Ik ben
NVO Lid
Ik ben
Geen NVO Lid